Дълги и здрави коси

Snimka Teodor Enchev

В рубриката  „Коса” ще ви запознавам с най-новите тенденции в модните прически и аксесоари. Интересно е как през вековете прическите се изменят, но в унисон с това са и така еднакви. Какво имаме предвид? Това, че стари тенденции се модернизират и навлизат в нашия свят като бум от новости, цветове и идеи за по-интересни и авангардни носения на косите ни. 

Водещ на рубриката „Коса” е          Димитрина Русекова, фризьор                                     Снимка: Теодор Енчев

 Дългите коси

Днес ще ви разкажем една интересна легенда за дългите коси и по-точно за индианците и силата на косата им. Дали видът на прическата ни и дължината на косата ни са просто въпрос на предпочитание, или е нещо повече? Както стилът на обличане, така и видът на прическата подсказва за нашия характер. Има народи, които вярват, че с отрязването на косата и силата им намалява. Това вярване се среща при индианците, тяхната сила и израз на буен характер се крие в косата им. При изследвания  е доказано, че индианците с дълги коси се справят много по-добре от индианците, на които са им отрязани косите. Всъщност това не е невъзможно, защото психологическата нагласа на човек влияе и на неговите действия. Ако индианците с къси коси не са се справили добре, това се дължи на следното – те вярват, че с отрязването на косите им и силата им намалява, а индианците с дългите коси се съсредоточават в задачата си и съответно се справят.

Всички древни философи, богове са изобразени с дълги коси и бради, което в античните времена се е тълкувало като символ на благородство и сила. Но това не означава, че хората с къси коси не притежават тези качества. Ако искате и вие да имате не само дълги коси, а и здрави, ще ви дам една домашна рецепта, с която да „поглезите” косата си.

Чували ли сте за тривитаминола?

Ако искате да имате гъста и бляскава коса, а още не сте се запознали с този великолепен еликсир, то определено вече му е дошло времето. Тривитаминолът съдържа в себе си три витамина – А, D3 и Е. Тези витамини са прекрасна енергийна напитка за косата ви. Нанасянето е лесно и можете сами да го правите вкъщи. С помощта на  добре натопен памук започвате да втривате витамините в скалпа. Когато усетите, че целият скалп е добре напоен, с масажиращи движения втривате витамините. Движенията трябва да бъдат кръгови и само с възглавничките на пръстите, масажът трябва да продължи поне десет минути, докато не усетите отпускане в горната част на главата –  представете си, че сте на масаж. Идеята е колкото се може по-добре витамините да влязат под кожата на главата, за да имат съответно и ефект. След като направите това, разнесете витамините по дължините и най-вече напоете добре краищата. Увийте в найлонова шапка и отгоре затоплена хавлиена кърпа. Трябва да седите поне два часа така, за да има ефект, като кърпата може да я махнете след 15-тата минута. Препоръчвам тази маска да се прави само два пъти в месеца, за да не се утежнява косата. А ако използвате преса или сешоар,  подсилвайте косата си с арганово масло, което се нанася единствено и само по дължините на косата.

Арганът може да се нанася по два начина: единият на леко подсушена коса, например на 20% мокра коса, като нанасянето става върху пръстите на ръцете и след това с разресващи движения по краищата на косата, вторият начин е, след като сте изправили косата, отново с разресващи движения нанасяте маслото по дължините. Така, освен че предпазвате косата, печелите и по-дълго време с права коса.

В следващата публикация ще ви запознаем с още интересни факти от историята на косата и прическата, с това –  как в различните векове косите са имали своята символика. А и отново ще има ефективни съвети за добре изглеждаща коса.

Ако имате въпроси и мога да ви бъда полезна, очаквам запитвания или във фейсбук страницата „ФЕРИ”, или на и-мейл адреса rusekova7@abv.bg.