Японка учудва с българско народно пеене

makiko Izhiri

АМТИИ е домакин на поредния международен фолксеминар

Любители на българския фолклор от 4 континента пристигат в Пловдив за 13-ия пореден Международен фолклорен семинар, организиран от АМТИИ.

Събитието се открива днес в Зала АМТИИ от ректора проф. Милчо Василев. Тази година организаторите чакат повече от сто участници  от различни посоки на света – Чили, Япония, Австралия, САЩ, Израел, Германия, Холандия, Испания, Франция и други страни.

Гостите на семинара не са професионални музиканти, а хора, пристрастени към българските народни песни и танци и традиционните фолклорни инструменти. Някои от тези любители на изкуството не са пропускали нито едно издание на семинара от момента на основаването му.

И тази година в продължение на 6 дни от понеделник в залите на АМТИИ семинаристите ще бъзат обучавани от изявени преподаватели и фолклористи.

seminar folk

Най-много от гостите са пожелали да изучават българските народни танци. За целта организаторите са поканили като преподаватели представители на различни танцови състави от цяла България. Менторите ще посветят по един ден на северняшката, добруджанската, тракийската, шопската, пиринската, родопската и странджанскатат фолклорни област, разкривайки богатството и неповторимия им облик. Ще се преподават специфичните за регионите хора, танцови обреди и обичаи.

30 от участниците в семинара са изявили желание да изучават народните ни песни. Сред тях е японката Макико Иджири(на снимката в средата, с българските инструменталисти доц. Владимир Владимиров, д-р Васил Василев и д-р Иван Георгиев), която не е пропуснала нито един от 12-те семинара досега. Иджири е инженер-химик и всяка година пътува до България, за да се включи в семинара. Популярната българска народна певица Данка Цветкова, която ще обучава тази година певците, твърди, че когато Макико Иджири запее, гласът и смайва с майсторството и усета към българската песен.

Родопска и тракийска гайд, кларинет, акордеон, гъдулка, тамбура и цигулка са инструментите, които гости от 4 континента са записали да изучават под ръководството на популярни майстори, сред които са проф. Тодор Киров, доц. д-р Владимир Владимиров, Иван Георгиев, Димчо Енчев.

Синът на семейство Томашек от Германия изучава тъпан. Момчето е пристигнало за първи път в България, когато е било на 7 години, а днес е вече ерген. Майка му е влюбена в гъдулката, баща му свири на тамбура. Не са пропуснали дори един семинар и тази година младият Томашек ще доведе в България и приятелката си, за да я запалят по българския фолклор.

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство всяка година полага големи усилия и професионализъм да подготви семинара на най-високо ниво, тъй като до момента в страната няма подобна програма, съсредоточаваща носителите на автентичната традиция на едно място в продължение на една седмица. Хора на възраст между 7 и 70 години от 14 страни са участвали в семинара в досегашните му издания.

Дейността на международния семинар се вписва в мисията на АМТИИ да разпространява магията на фолклора по цял свят, а също и да реализира научни изследвания, свързани с българското танцово, песенно и инструментално народно творчество.

Форумът е обект на професионален интерес от страна на много чуждестранни етнолози, сред които е Хана Инглард от Израел. Тя преподава в Академията за музика и танц в Йерусалим и вече е установила професионални контакти със свои български колеги от АМТИИ. Хана е изследвала песенното творчество на Родопите и други фолклорни области, но не пропуска и семинара в АМТИИ, на който ще присъства за 7-и път.

Вдъхновител на семинара е преподавателят в АМТИИ проф. Любен Досев, който е и дългогодишен артистичен директор на форума. Негова е идеята изданията на Международния фолклорен семинар да са съобразени по време с останалите фолклорни събития в града и страната, тъй като много от гостите след края на обучението остават в Пловдив за  Международния фолклорен фестивал, а други поемат към Копривщенския събор.