Чужденци завъртяха хороводен обръч в Музикалната академия

horovoden obrych

Кавалджия предизвика импулсите на интерконтинентална дамска компания

Как българските народни мелодии и ритми пораждат екстаза на чужденците, видя публиката, дошла в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, за да се превърне в част от спектакъла на джаз-фолк формацията FOLK FIVE+. Музикантите и солистите на групата представиха парчета от новия си албум. Той предстои да излезе съвсем скоро.

Съставът се събира за първи път през 2013. Ръководителят Владимир Владимиров и негови колеги и съмишленици са провокирани от идеята да обединят стилистиката на българския инструментален и вокален фолклор със звученето на джаза и поп музиката.

Формацията е в състав: Владимир Владимиров-тамбура, Васил Василев-кавал, Владимир Петков-пиано, Десислава Петкова-контрабас, Кристиян Желев-ударни и вокал Деница Василева. Както личи и по името, замисълът на състава е да бъде отворен за различни музикални проекти, с които да се разширява ареалът на музикалните търсения. Всички музиканти от FOLK FIVE+ са завършили Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и представят музиката си от нивото на своите високипрофесионални умения. Концертите им преминават при голям интерес, а специалистите и меломаните са единодушни, че на БГ сцената се е появил състав с оригинална модерна джаз и поп интерпретация на фолклора.

Изпълненията на FOLK FIVE+ предизвикаха чуждустранните гости – участници в международния летен фолклорен семинар, които не сдържаха импулсите и завиха хороводен обръч из цялата зала на Академията.

Преди него развихрени чужденки търсеха с движения на тялото ритъма в музиката на FOLK FIVE+.chuzhdenki v deistvie

Кавалджията Васил Василев демонстрира сценично поведение в модерато и стакато, енергизирайки появата на импровизирания дансинг.

След поредицата от солистични фигури Васил Василев отправя поглед и върху инструмента!

vasil vasilev

Ролята на конферансие пое тамбуристът Владимир Владимиров, който е и диригент на Академичния оркестър. Атракционен момент в концерта бе мигът, когато той извади лък и смени техниката за звукоизвличане в тамбурата.

Vladimir Vladimirov

Съпружеското съотношение между Десислава Петкова и Владимир Петков само удвои баланса на ритмичната линия в изпълненията.

Desislava PetkovaБарабанистът Кристиян Желев бе изправен пред предизвикателството да търси синхрона в стъпките на чуждестранните танцьорки и темпото на барабаните.

denitsa vasileva

С „Калиманку Денку мари” и „На мене ли си, Русо, сордна и гневна” пък Деница Василев визуализира с глас Странджа и Родопите в залата на АМТИИ.

Емоционално-географската разходка на инструменталистите и вокалистите от FOLK FIVE+ спечели аплодисментите на международната публика, а концертът се присъедини към доказателствата за значимостта на българския национален фолклор като етнофеномен.