Д-р Владимир Владимиров, диригент: Ние се учим от проф. акад. Милчо Василев

Vladimir Vladimirov dirigent

Д-р Владимир Владимиров дирижира оркестъра на АМТИИ, който е част от академичния фолклорен ансамбъл. Диригентът излезе на сцената и води в някои от изпълненията сборния народен оркестър, който снощи звуча на Античния театър. Ето какво сподели за юбилея и за дирижирането Владимир Владимиров.

 Д-р Владимиров, 50 години са забележителенVladimir Vladimirov na Antichnija юбилей?

 Тези 50 години са традиция и опит в преподаването, в създаването на музика. Чувстваме се по-уверени в себе си и в това, което можем за предложим на нашите студенти.

 Много музиканти минават през академичния оркестър – какво усещате в първите дни, когато дойдат – притеснени ли са, налага ли се диригентът да работи с тях?

 Тъй като ние сме различно ниво, различен поглед върху академичната фолклорна музика, в първия момент се чувстват малко объркани, но по-големите им поматат, за да навлязат и да правим нашата музика, както искаме.

 В оркестъра име и едно природно явление – тъпанджията Асен Мусов?

  Asen MusovНевероятен талант – музикант и артист. Той е юбиляр тази година. На сцената е със същата енергия, с каквато е бил преди десет петнайсет години. Музикант с неостаряващ дух!

 Ражда ли се диригентът, или се изгражда?

 Може би ми е твърде рано да погледна отстрани, но определено за да  си диригент, се изискват и известни личностни качества, не само задължителните музикални. Да имаш база, над която да надградиш уменията си като диригент.

 Няма как да подминем личността на проф. акад. Милчо Василев – големия домакин на този концерт и в чийто ректорски мандат се случва юбилеят.  Какво е да се работи с творец от неговия ранг?

Нека първо да кажем че и той е юбиляр през 2014  – 65 години. Широка душа, музикант, учител, от когото всички ние все още попиваме много музика и въобще сценично поведение. Той е нашият учител!