Дуетът Кина и Костадин Илчеви печели приятели на родопската музика и песен

Kina i Kostadin Ilchevi

Гайдата е капризен инструмент, признава популярният свирач и  майстор в изработката на гайди

 На снимката: Изпълнителите са уловени от обектива, докато позират пред колеги фотографи с един от експонатите в личната колекция на Костадин Илчев минути след участие в Смолян при представяне на фолклорната енциклопедия „Кой кой е в българскта народна музика” от Николай Чапански.

 Родопската певица Кина Илчева и гайдарят Костадин Илчев са дует са от 1970 г. Музиката ги е свързала, предават я на деца и внуци. „Най-важно е текстът на песента да мине през душата и сърцето, а това, което пееш, да се преживява”, казва Кина Илчева. Десет години със съпруга си са били дует и в ансамбъл „Родопа”. Привлечена е от известния маестро Атанас Капитанов. Ансамбълът се е оказал голяма школа за нея.

„Гайдата е много капризен инструмент – влияе се от атмосферните условия, но човек, като умее да я пипне, няма проблеми”, лаконичен е Костадин Илчев. През 2013 той бе удостоен и със званието „Почетен гражданин на Смолян”. Година по–рано под негово ръководство е организиран и поставен световният рекорд да засвирят заедно 333 гайди.

 Стотици деца са научили гайдарските мелодии изпод майсторската ръка на Костадин Илчев. Днес често те му се обаждат, пък той с удовлетвореност споделя и за бащинското отношение, което има към някогашните малки свирачи.

Държим на изворното, единогласни са Кина и Костадин Илчеви, а дуетът им е търсен и обичан да се излее автентичната родопска песен и гайдарската мелодия.

Костадин Илчев среща съпругата си в Широка лъка. Като я видях, ми влезе в очите, винаги се гордея с моята съпруга и никога ме ми е излизала от акъла, разкрива той. Силно е чувството за хумор на майстора. Укротяваш ли гайдата, укротяваш и жената. Така набързо анализира той за капризите на инструмента, с чиято мелодии се печелят хиляди почитатели на родопската песен и музика от различни посоки на света.

Влага таланта си в изработването на гайди бай Диньо, както го наричат по-младите. А готово ли е новата гайда, до него неднага е и солистката Кина да проверят тоновете на инструмента – с глас и мелодия. А гостите си приемат по родопски широко, с фолклорно настроение, природни и усмивки.

Държим на изворното и превръщаме всичко в песен, споделят Кина и Костадин Илчеви.