Триумфът на Ботев – футболна елегантност, емоции и цветове

botev-kupa-sofia

Снимки: www.bultras.comwww.botevplovdiv.bg

www.novoplovdiv.com

 Купата на България е в Пловдив! Екстазът, в който потъна националният стадион, имаше жълто-черна хореография, атмосфера, каквато феновете на Ботев Пд могат да направят, скандирания през 90-те минути, футболна елегантностq емоции и цветове.

Омар Косоко отбеляза гол брилянт, фалцирайки топката с външен. Попадение за футболните енциклопедии! А в началото на втората част Омар отигра фантастично ситуацията, пренасочвайки с голов пас към връхлитащия Антонио Вутов и Антонио показа не само усет към гола, но и че е усвоил ефективно прийоми от италианския стил!

kupa

В компанията, с която изгледахме двубоя на националния стадион, прогнозирахме схемата на Ботев – с наситена средна линия. Даже познахме и състава, макар и с едно изключение! В случая обаче това е подробност!

Ботев уплътните зоните, но категорично не се затвори. Рационално приложени дефанзивни действия и самочувствено отиграване в атака.

Чворович показа акробатика и самоовладяност!

Панов, без да пропуска вкуса си на атакуващ бек, знаеше, че е най-важно да няма пробиви през зоната, в която играе.

Лазар Марин отново показа стръв към пробивите по фланга и умението да навлиза в стила на атакуващ полузащитник.

Виктор Генев се оказа стожер в отбраната през този полусезон, решителните му действия, рефлексът в заставането и шпагатната техника го превърнаха в състезател, заобичан бързо от бултрасите.

Радослав Терзиев сега е в комбинация с опитен и твърд защитник и увереността му пролича още повече в действията да бъде запазена като непобедена вратата на „канарчетата“!

В средата капитанът Балтанов, който за сантиметри не откри, след като топката се удари в страничната греда, явно имаше двойна функция – да следи за случващото се в средната линия и да поддържа капитански духа на отбора! И успя!

Много силен мач на Меледже! Борбен, с разсъдливи действия и висок коефициент на полезност!

Крум Стоянов отново потърси атаките по фланга и профилът му на халф-бек е този, който го представя неговата футболна визитка.

Известно е какво означава Тодор Неделев за Ботев и за феновете. Техничарят даде своето в приноса към големия празник.

Омар, Косоко или Омар Косоко – назовават го ту с едното, ту с другото име, ту с двете едновременно. Но и това е допълнителен елемент. Футболист с непредсказуеми способности. Това се видя с особен заряд във финала!

Антонио Вутов – на 20 години заяви характер на изграден голмайстор! И той като Омар – с двоен принос – бе в основата на головата реализация за 1:0, успя да задържи топката по фланга и да я насочи ефективно към съкрушаващото продължение , преди тя да влезе в мрежата. А после в движение да превърне филигранния пас на Омар в подлудяващ трибуните гол.

Треньорският щаб на Ботев  прецени смените. Макар и с болежки, Виана се появи на терена, разбрал само за няколко месеца какво е публиката на най-стария футболен клуб в България.  Енергията на бразилския таран да е част от този двубой на честта автоматично неутрализира дори показания червен картон, дошъл след дублаж на жълтия.

Фелипе Бризола направи няколко резки включвания в атака и реално бе много близо до целта да отбележи класическо попадение в противниковата врата.

Серкан Юсеин се присъедини към единайсетте с мисълта ,че и на 20 години може да си достатъчно полезен, а фланелката с номер 10 в Ботев е сигнал за себераздаване и полезност!

На церемонията след награждаването и в самия двубой публиката видя по-различен наставника на „канарчетата“ Николай Киров. В тв изявите си треньорът рядко демонстрира реактивен темперамент, търси логическия анализ и най-вероятно следва линията, за която е заявявал в интервюта, че образованието винаги е било на предни позиции за него. А знанието идва от усвоената логика, заложена в образователния текст. Е, и футболът с цялата си непредвидимост носи първоначална логика. Това е тактическият замисъл!

Адмирации и за Иван Кочев – привържениците виждат колко е ентусиазиран на загрявката, как обяснява нещо по тактиката на влизащия на смяна футболист. Известно е, че Кочев е бил в състава на Ботев  редом с едни от най-изявените имена на „канарчетата“, участвал е в двубоите, изигравани с развивана футболна стратегия от Динко Дерменджиев и Иван Глухчев, който първо е помощник на Чико, а после и старши треньор на ядро от футболисти, създали запазена марка на атакуващ футбол с високи резултати през осемдесетте.

Хвалебствия за всички от щаба на Ботев и за медицинския екип!

Така, тъй като съм леко свързан с Пловдив и футболните тимове там, честит трофей! 

Това написа във фейсбук профила си журналистът от www.gong.bg Николай Пашкуров в своя собственоартистичен. Работата обаче е там, че Николай е дипломиран филолог от Пловдивския университет, тук бе разпознаваемо младо лице в съдийството и в журналистиката, та тънкият стилизъм за леко свързан напомня периода на пловдивската му студентска романтика.

Фенове и футболисти се засякоха на една от бензиностанциите по магистралата. Академичният обектив на novoplovdiv.com улови интересни кадри. В тях е и футболният моделиер , както го нарекохме, безеквивалентният Чико. http://novoplovdiv.com/calendar/futbolniiat-modelier-chiko-na-75.

dinko tosho vesko i chiko

Страстните ботевисти доц. д-р Динко Йорданов, инж. Тошко Семерджиев и Веселин Пенчев се фотографираха с Чико и новите триумфатори, на които Динко Дерменджиев се радваше не само като ботевист, футболист номер 1 на клуба за XX век, но и като жрец, писал патентовани страници от футболната история на „канарчетата“!

dotsent Jordanov inzhener semerdzhiecv s meledhe

 Доц. Йорданов  (вдясно) и инж. Семерджиев (вляво) с Яя Меледже!