Проф. д-р Стефан Горанов, д.м.н.: Пловдив се появи на картата на стволовоклетъчните трансплантации в Европа, това е методика от висшия пилотаж в медицината

prof. d m n stefan goranov

Д-р Веселина Горанова-Маринова – дм, д-р Емил Спасов и д-р Янко Янков направиха първата трансплантация в УМБАЛ „Свети Георги“

Екипът на Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ „Свети Георги“ сме горди, че можем да обявим първите две успешни трансплантации на стволови клетки, извършени в Пловдив. С тези думи проф. д-р Стефан Горанов, д.м.н., началник на Клиниката, представи вчера, 26 ноември, успешната програма.

Това е методика от висшия пилотаж в медицината и сме щастливи, че Пловдив се появи на картата на стволовоклетъчните трансплантации в Европа, допълни проф. Горанов. Той благодари на ръководството на лечебното заведение за съдействието по време на цялата програма.

На събитието проф. Горанов разказа на присъстващите любимата си „приказка“, наречена „По пътя на излекуването“ – история за развитието и успехите на съвременната хематология. Лечението днес е в състояние да подобри преживяемостта, а това е и нашата главна задача, обясни той.

Екипът на Клиниката по клинична хематология към УМБАЛ „Свети Георги“ извърши успешно през месец октомври първите две автоложни стволовоклетъчни трансплантации. Пациентите, на възраст между 50 и 60 години са били диагностицирани преди около 3 години.

Процесът на присаждане при тях е започнал през месец юли, когато са изследвани функциите на всички органи, а стволовите клетки са събрани и дълбоко замразени. Във втория етап на програмата е приложена химиотерапия, която е унищожила злокачествените клетки. Именно тогава са прелети и замразените стволови клетки.

Всички етапи на трансплантационната програма от събирането на стволовите клетки, тяхното замразяване, подготовката на пациентите, провеждането на предварителните химиотерапевтични режими, трансплантацията на стволовите клетки и медицинските дейности в посттрансплантационния период са преминали успешно. Периодът на възстановяване трае от 10-15 дни до месец, което време пациентите са прекарали в стерилна среда.

В края на програмата те са изписани с възстановено нормално кръвотворене и без болестни симптоми. Екипът, направил първата трансплантация в УМБАЛ „Свети Георги“, се състои от трима специалисти: д-р Емил Спасов, д-р Веселина Горанова-Маринова, дм, и д-р Янко Янков.

В момента в напреднала фаза на предтрансплантационната програма са още 7 пациенти, допълни проф. Горанов.