Пловдивско читалище води морето в библиотеката

emd-logo

Друго гледа към 23-и април с „Четящият човек“

Народно читалище „Съвременник – 1986″ и народно читалище „Димитър Благоев – 2008 г. – град Пловдив“ са институциите, които ще представят Пловдив в честването на Европейския ден на морето 2018. Кампанията European Maritime Day е по инициатива на Европейската комисия и обединява инициативи в цяла Европа. Те ще се проведат в периода април – юли 2018 г. и са с насоченост към морето.

За настоящата година са одобрени общо 70 събития в Европа, като 4 от тях са в България и 2 – в Пловдив. На 27 април ще се състои „Морска феерия“ – изложба и театрално представление, в което деца от ОУ „Пенчо Славейков“, кв. Столипиново, съвместно с НЧ „Димитър Благоев – 2008 г. – град Пловдив“, ще разказват за морето и ще изложат свои произведения от морски материали.

На 1 юни е инициативата на НЧ „Съвременник – 1986″, озаглавено „Да доведем морето в библиотеката“. То включва уъркшоп за деца за изработване на декорация от миди, камъчета, пясък и други материали и танц, посветен на морето.

Европейският ден на морето се чества всяка година на 20 май, като официалното му начало е поставено през 2008 г. Главното събитие от честванията тази година – конференцията European Maritime Day ще се проведе в Бургас от 30 май до 2 юни 2018 г.

Междувременно стана ясно, че читалище „Димитър Благоев-2008″ стартира кампания „Четящият човек“. Фокусът е 23 април – Световният ден на книгата и авторското право. С „Четящият човек“ предстои поредица от работилнички за изработване на разделители за книги от различни материали.

Целта ни е да привлечем повече хора към книгите, да поканим нови посетители в читалището и да поставим началото на трайна, устойчива инициатива за насърчаване на четенето, подчерта секретарят на читалището Вера Аврионова,  секретарят на читалището. И добави, че в уъркшопа до момента се залага основно на рисунки на четящи хора и мисли, свързани с книгите и четенето, но всички нови идеи и предложения са добре дошли.

1

Членовете на клуб „Сръчковци“ към читалището вече са изработили десетки разделители, а целта е на 23 април всички читатели и посетители на библиотеката да получат разделител, направен с много ентусиазъм към книгите.