Нощта на медиците води към чудновати зони

IMG_20201127_104149

Темата за растителното здраве, опазването на растителния свят, екологията, ролята на растенията за здравето на хората е средоточието в тазгодишната Нощ на учените, презентирана от Медицинския университет – Пловдив. Медиците предлагат практически експерименти, интересни демонстрации, сугестивни изложби, информативни лектории и развлекателни програми. Събитието се провежда за първи път в електронна среда. 

Нека се потопим в света на науката по невероятно завладяващ начин, призовават организаторите на събитието. Участието е по проект FRESHER в рамковата програма „Хоризонт 2020“ за наука и иновации на ЕС. Медицинският университет за десета година става част от Европейската нощ на учените, а тя по традиция се осъществява едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света. 

On-line панелът с програмата е  активен на сайта на МУ-Пловдив – www.mu-plovdiv.bg/rn2020/,  във Facebook страницата и YouTube канала на Университета. Откриването на „Нощ на учените 2020“  е с приветствие от проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на МУ – Пловдив. 

Презентация „Нощ на учените в МУ – Пловдив – традицията, без която не можем“ отразява хронологията на Нощта в Медицинския университет. В обектива са епизоди от събития, състояли се в Университета за периода 2010 – 2020, а фотопрезентацията „МУ – Пловдив – територия на наука и медицина преди и сега“ е паралел между минало и настояще за емблематични локации на науката и медицината. 

Фармацевтичният факултет отваря вратите си: тематичен видеоклип „От растението до лекарството“, изложба „Хербарии с растения“, Фармацевтичната лаборатория – кът на чудеса или „Как да приготвим лекарствени форми?“ – в on-line демонстрация ще бъдат представени производството на съпътстващи приложни продукти, лекарствени форми, приготвени във Фармацевтичния факултет – таблетки с билкови екстракти и витамини, билкови торбички, розова и лавандулова вода и други.

От международно партньорство с Alvaro Diez – физик от Университета на Варшава, разбираме „Как да измерим косъм с лазер?“. Това е забавна и полезна презентация на експеримента да измерим дебелината на косъм у дома с подръчни материали – лед показалка и линия.

„Любимите растения“ идва като ботаническа изложба с художествени творби на студенти, преподаватели и служители на МУ – Пловдив, а „Светът на микроорганизмите в изкуството“ е пътешествие в Агар арт – изкуството да създаваш рисунка с микроорганизми върху хранителни среди. Ще бъдат представени тазгодишните участници от МУ – Пловдив и наградени победителите – избор на публиката, на Катедрата по микробиология и имунология, както и на фирмата, дарител на консумативи за създаването на рисунките.

Миниботаническа градина с лечебни растения в МУ – Пловдив посреща посетителите: нашият Алпинеум – живителната сила на природата.

Лектории за българските лечебни растения – неразкритото съкровище представя проф. д-р Петко Денев от Института по органична химия с център по фитохимия – БАН.

Към храненето през Средновековието – между удоволствието, здравето и недоимъка повеждат  културологът Петя Крушева и ас. Людмил Захариев, професионални рекреатори на средновековни традиции, бит и култура.

Зазвучава музикално изпълнение на Петя Билбилева – студентка II курс, специалност „Медицина“. 

Програмата на Нощта съдържа и On-line aнкета.

Томбола очаква регистрираните участници от МУ – Пловдив. Желаещите да се регистрират в панела от събития в рамките на Нощ на учените 2020 в МУ – Пловдив ще получат сертификат за участие в проекта и ще се включат в томбола с атрактивни награди.