На 7 ноември: „канарчетата” показват на света своята футболна марка

koce kostadinov belezhi ot duzpa

И днес футболната общност припомня как „Ботев” (Пд), тогава с името „Тракия”, побеждава 2:0 еврогранда „Байерн” (Мюнхен). И само гол не достига на пловдивския тим, за да отстрани своя противник в турнира за КНК. Първият двубой завършва 4:1 в ползва на германския състав, като до 74-тата минута резултатът е само 2:1 за домакините…

Предстои реваншът в Пловдив – на 7-и ноември 1984.  Баварците пристигат, водени от Удо Латек, който „забравя”, че само преди три години се е изправял срещу „канарчетата”, като треньор на „Барселона”. Това допълнително мотивира пловдивчани и техния наставник  Иван Глухчев, който е поел от Динко Дерменджиев-Чико ролята на старши през 1984, след като дотогава е бил помощник. Опитният халф, шампион през 1967 и носител на Балканската купа, 1972, запомнен от поколения привърженици на „жълто-черните” с интелигентната си игра и вродения усет за пресичане на противниковите атаки, намира формулата за победа. Първо капитанът Зехтински демонстрира футболна дарба и с тънък пас насочва топката към крилото Атанас Пашев, който я вплита в мрежата на Пфаф.

1

През втората част Костадин Костадинов изпълнява дузпа. Така, след като лявото крило на домакините се разписва през първото полувреме, сега легендарният номер 7 точно на 7-и ноември поема тежката задача. Гледалите двубоя и превъртащите репортажа от него са наясно, че Коце Костадинов се подхлъзва при засилката, но пък ударът му се получава и „канарчетата” повеждат с 2:0.

Впоследствие вратарят на „Байерн” спасява своя отбор от трети гол, а при 3:0 за „Ботев” немският тим излиза от международния турнир. Анализаторите и феновете и сега са на мнение, че шансът, понякога толкова важен във футболната игра, не достига на пловдивчани. От друга страна, този двубой обаче3 се помни и до днес, той сякаш е футболно събитие с елегантна повтаряемост…

Иван Глухчев е разузнал „Байерн”. Праща помощника си Никола Дафински да гледа играта на противника. Дафински прави подробен анализ. „Канарчетата” са подготвени много добре физически, но трябва и още нещо. Тук се намесва треньорската старатегия на Иван Глухчев. Отборът разполага с футболисти техничари. И с прийомите на футболната техника, прилаганан в точните зони на терена, домакините надделяват.

Иван Глухчев и Никола Дафински като треньорски тандем на Ботев Пд

Ivan Gluhchev s Trakiia

Внуших на нашите футболисти увереност. Дадох им и възможност да импровизират. Накарах ги да повярват, че „Байерн” може да бъде победен, лаконичен е и сега в интерпретацията си на този двубой треньорът, с когото „Ботев” постига рекорд в клубната ситория по отбелязана голове в противниковите мрежи.  Това са 82 гола през сезон 1985/86, като тази висока ефективност е и сред водещите постижения в футболния ни елит, сочат статистическите показатели в  справочника „Българските футболни първенства 1924 – 2003”, съставен от инж. Костадин Момчилов.