„Медик” пое ролята на фолклорен посланик в Белгия

vodeshta

7000 участници и хиляди наблюдатели събра двудневният международен фестивал на пешеходците в белгийския град  Бланкенберге. Фестивалът се проведе за 48-и път.

Той е част от културния календар на туристическото бюро на област Фландрия и се организира съвместно от Общината и туристическото бюро на Бланкенберге. Програмата включва пешеходни отсечки по брега от 7, 15, 24 и 42 километра. За реализацията на фестивала Общината и организационният комитет на събитието разчитат на доброволци и масовото участие на армията във всички чествания. Доброволците помагат при пункта за регистрация, на всички сцени и спирки по маршрута.

ansambal_Belgiya4

Тази година покана специална покана беше отправена към България като гостуваща страна, а представител на страната ни бе танцовият ансамбъл „Медик” на Медицинския университет – Пловдив, който стана посланик на българския фолклор чрез магията на танца, носията и сценичното присъствие.

На форума присъстваха лично посланикът на България в Белгия – Н.Пр. Мая Добрева, почетният консул на Източна Фландрия за България – г-н Вили ван Импе, както и делегация от Община Пловдив, водена от кмета Иван Тотев.

2

По време на гостуването на Фестивала представителите на ансамбъл „Медик“  реализираха всичките 5 предвидени участия.

В първото участие на ансамбъла на градския площад се постави началото на 48-ия фестивал на пешеходците. Танцьорите изпълниха танц „Копаница“, хората „Трите пъти“, „Граовско“ и „Сворнато“, Пирински танц и за финал право хоро, в което се включиха зам.-кметът на градчето Катрин ван Ръсъл, почетният консул Вили ван Импе и хора от публиката.

1

Веднага след първото изпълнение ансамбълът заедно с представителите на Академичното ръководство се отправиха към втората сцена на Фестивала, разположена на 8 километра от гр. Бланкенберге. Делегацията от Община Пловдив също придружи групата и беше сред публиката.

Групата от МУ – Пловдив получи покана за официален прием, организиран за международните гости при кмета на Бланкенберге – Патрик де Клерк. Приемът беше в сградата на администрацията, а танцьорите поздравиха домакините и гостите с танца  „Копаница“. На церемонията заместник-ректорите на МУ – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева и проф. д-р Виктория Сарафян бяха лично наградени и поздравени от кмета на града. Награди получиха проф. Милчо Василев и членовете на ансамбъл „Медик“.