Евротрофеи в профибокса вещаят качествата на Пенчо Цветков

republikanski shampion za 2018

Състезава се в категорията плюс 91 кг. Боксов национал. Химнът го импулсира. Досега има седем титли. Капацитетите го определят като един от най-големите таланти. Роден е през 2000. Панагюрец. Той е Пенчо Цветков. След няколко месеца – абитуриент на Спортно училище „Васил Левски“ в Пловдив.

Идва да бъде баскетболист. В училищното общежитие е на един етаж с боксьорите. Делят стая с Костадин Иванов. И проектобаскетболистът, който преди това е тренирал няколко години хандбал в родния си град, поема към залата по бокс. Пророчески се оказват думите на треньора Стефан Панайотов още на първата им среща. Започне ли с бокса, до една година Пенчо Цветков ще има републиканска титла! Предсказанието се сбъдва.

2

Златото си е злато, лаконичен е панагюрецът. И твърдо заявява, че ако не е злато, то за него не е медал. Концентриран в тренировките. Отрано е разбрал – подцениш ли ситуацията, грешиш. Това е един от главните му ръководни мотиви. Има изградено свое ноу-хау да се справя бързо с противниците. Боксът е и много мислене, заявява талантът с висок ръст и рязкост на удара. Пенчо Цветков динамично продължава да се подготвя с треньора, който още при първото виждане прогнозира триумфите му. И днес тренерът убедително предвижда – много е стабилен, нокаутира бързо, ако е здрав и постоянен,  го очаква голямо бъдеще!

Sled triumf sas Stefan Panajotov

Наставникът Стефан Панайотов е доказан боксьор, републикански шампион за мъже, национал, играл е за няколко пловдивски клуба. Включително и при световния шампион Александър Христов. Състезавал се е и в Бундеслигата. Сега показва на младите боксьори, ученици в Спортното училище, как се побеждава на ринга.

Утрешните шампиони са боксьори на „Юнайтед спортс“. Президент на клуба е известният профибоксьор Митю Митев, който работи и персонално с Пенчо Цветков. Целта пред 18-годишния нокаутьор в републиканските първенства е поставена – да се цели в профибокса. В него Митю Митев има поредица от победи с нокаути. Това едновременно респектира и стимулира Пенчо. Бързина, сила, техника – тези и редица други прийоми на треньорите са сред навигаторите за младия техничар. Към имената на майсторите, от които е усвоил и усвоява кое и как на ринга, той добавя и Иван Михайлов, бронзовия медалист от Олимпийските игри в Мексико през 1968, дългогодишен треньор в БК „Локомотив“ Пд, сега и в „Юнайтед спортс“.

S Ivan Mihailov

Републиканският номер 1 за 2018 в тежка категория при младежите подчертава, че дава максимума от себе си, за да оправдава очакванията на треньорите. Успехите му са последица и от съсредоточено отношение към всички компоненти в спортното битие на състезателя, без подценяване на противника и ситуациите. А треньорските думи в разбора след двубоите звучат не само като насока, но и като императив за нови успехи. Защото винаги има още какво. Може би и тук е тайната на бокса. Спорт, изискващ много добра физическа кондиция, адекватни мигновени реакции, вроден усет за тях. И бърза мисъл. Това често се върти в съзнанието на Пенчо Цветков. Постиженията му носят популярност, но вдигат и нивото в резултатното движение към нови завоевания.

Енергията му някак си влияе върху по-малките босьори в „Юнайтед спортс“. Там са и близнаците Евелин и Мартин Колеви, които демонстрират сериозен потенциал. И те са от възпитаниците на Стефан Панайотов. Още при пристигането си в Спортното училище преди година и половина близнаците са посрещнати от баткото. Този, който има няколко национални титли, а разговорите с него и това,че тренират заедно в модерната зала на „Юнайтед“, вече дават допълнителния психологически резултат. Близнаците са направили първата заявка за продължители на юношеските успехи на своя любимец, когото виждат ежедневно.

s nacionalniia otbor

С националния отбор, 2017

През 2017 Пенчо Цветков печели бронз в категорията плюс 91 кг на международен турнир. Познава атмосферата в международните мачове. Има своя класация за особеностите в стила на боксьорите от различни държави, както и срещу кои се играе най-трудно. Той обаче е непримирим, воден от стремежа си за доминация на ринга, откъдето минават пътищата към интернационалните трофеи. И достигането на световна титла!…