Цигулар и пианист водят в света на импровизацията

Print

От АМТИИ: Предстоят разговори на високо ниво за Жълтото училище

 „Въведение в света на импровизацията“ е темата на открития урок, който ще изнесат  на 31 март в Академията за музикално, танцово и изобразителон изкуство  цигуларят Антон Сяров и пианистът Стив Синко. Поканата за открития урок е отправена от ръководството на  Академията

Студентите ще имат възможност да се докоснат до импровизационния талант и изпълнителското майсторство на двамата виртуозни  инструменталисти в последния четвъртък на м. март от 15 часа в зала 1 в сградата на АМТИИ на ул. Съборна. Пред аудиторията ще бъде представен и албумът на дуета.

Цигуларят Антон Сяров е пловдивчанин, повече от 20 години живее в Германия.  Музикалното си образование получава в България, а след това надгражда в джаз академията в Антверпен и в Кралската консерватория в Брюксел.

Стив Синко е виртуозен пианист, преподавател по джаз пиано и ансамблова музика в Университета за музика, драма и медии в Хановер. Професионалните му търсения в продължение на десетилетия са насочени към съвременния джаз – от бибопа до най-модерните тенденции в свиренето.

Музикантите са в България за поредица от концерти по повод представянето на последния проект на дуото.

Днес областният управител на Пловдив Здравко Димитров заяви своя сериозен ангажимент към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство за възстановяване на Жълтото училище, съобщиха от АМТИИ.

На среща в Областната администрация г-н Димитров потвърди, че ще проведе разговори на най-високо държавно ниво с цел да осигури необходимите пари за реставрацията на светинята за българската култура и образование. Областният управител определи каузата на АМТИИ и за своя кауза и категорично подчерта, че ще работи възстановяването на Жълтото училище да се случи, посочиха още от Академията.

През миналата седмица АМТИИ представи по изискване на Областния управител  документация за състоянието на сградата и необходимия ремонт, а днес наборът от документи бе окончателно попълнен.

Zhyltoto uchilishte

Жълтото училище е единствената сграда, построена през Възраждането за учебни цели, която се ползва по този начин и до днес. Сградата е национален паметник на културата от първостепенно значение и е в сградния фонд на АМТИИ, буквално на метри от Античния театър. Принципал е Министерството на образованието и науката. Концерти за  подпомагането на Жълтото училище вече направиха световни музикални звезди, възпитаници на АМТИИ, като цигуларя Васко Василев и кавалджията Теодосий Спасов.