Брилянтно! Двуезичен албум „Пловдив през обектива на първите фотографи“

Plovdiv prez obektiva na pyrvite fotografi

„Пловдив през обектива на първите фотографи“!  Албум с фотоси, направени от фотографи, работили в Пловдив в периода отпреди Освобождението до 20-те години на XX век. Издават го Народната библиотека „Иван Вазов“, Държана агенция „Архиви” и Дирекция „Регионален държавен архив” – Пловдив. Двуезичното луксозно издание в обем от 274 страници включва 172 фотографии и е изработено по най-високите стандарти на полиграфическо изпълнение. Консултант на изданието е Иво Хаджимишев, един от най-известните съвременни български художници-фотографи.

Пловдивската народна библиотека посвещава албума на 140-годишнината от създаването на библиотеката, която се отбелязва през 2019. Част от кадрите по една или друга причина са останали неизвестни и дават възможност за преоткриване на събития, лица и места в града, запечатани визуално и съхранени единствено във фондовете на НБИВ и ДА – Пловдив.

Съчетаването на познавателна информация за изследователите и популярно знание за любителите на историята и художествената черно-бяла фотография, правят от албума ценен документ за културната история на Пловдив и България, посочват от НБ „Иван Вазов”.