21 ноември – Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж

vuvedenie_m

Най-ранното известие за честването на празника е от края на 1. век. Прави се възпоменателно тържество и цялото християнство празнува Въведение Богородично.

Снимка: www.bg-patriarshia.bg

Според православната традиция Въведение Богородично слага началото на Коледните пости и се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождества Христово.

Въведение Богородично у нас се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска учеща се младеж. Семейното ходене на църква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. В българските традиции Въведение Богородично се е чествал в много ограничен кръг – само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак. Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение. След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали – освен празника Въведение Богородично – и силната връзка помежду си. Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.