Старт на футболния ни шампионат, владеят ли кандидат-студентите родния си език, птичи поглед към Китай

Fotografii ot Juzhen Kitai

Стартирахме през юли. Идеята на екипа на www.novoplovdiv.com е да представя културно-информационно-академични теми, да ви срещаме в интервю с известни личности от сферата на културата, изкуството, науката, спорта.

Случи се така, че точно спортен текст постави началото на текстова ни листа.

В добро състояние сме, целта и догодина е Лига Европа!

Това заяви преди началото на футболния шампионат у нас старши треньорът на „Ботев” Пд Станимир Стоилов. Мъри каза също, че дербитата в България нямат фаворит.

„Канарчетата” се наложиха с 2:1 над „Левски” в труден двубой от първия кръг, а Тодор Неделев отново показа големия си талант.

Хикс на „Армията” направи „Локо” и така двата пловдивски тима тръгнаха без загуба в първенството.

Успешен резултат имаше и на академичната сцена. 4300 кандидат-студенти бяха приети на първо класиране в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Бройката изцяло отговаря на пълния държавен прием в бакалавърски и директните магистърски програми за академичната 2013/2014 г. И отново потвърждава авторитета на алма-матер.

Изпитът по български език изисква всяко решение да е през коректива на нормата, посочи гл. ас. Мариана Куршумова, председател на кандидатстудентската комисия за предварителния азипит по български език на Пловдивския университет.

Оказа се, че голяма част от кандидатите не са наясно с нормите на съвременния български език. Гл. ас. д-р Теофана Гайдарова обобщи: Много кандидат-студенти демонстрират неовладени норми!

Европейски футболни емоции завладяха феновете на „канарчетата” през периода, а техните любимци се представиха достойно в Турнира на Лига Европа и за малко не продължиха напред. Младите състезатели на „Ботев” Пд от набор 1999 станаха шампионин на международен турнир, проведен в Сандански.

От птичи поглед към китайския град Шънджън погледнаха на изложба в Градската художествена галерия.