Задефилира младото вино

Defile na mladoto vinf

Младото вино задефилира. От вчера до утре в своеобразната атмосфера на възрожденските къщи в Старинния Пловдив любителите на тайнствената напитка могат да й се наслаждават. Фестивалът започва с 16 участници и бързо се превръща в популярен. През миналата година 25 винарски изби от цялата страна представиха продукцията си в 8 къщи и 2 ресторанта.

За четири години „Дефиле на младото вино“ се разрастна до седемдневен фестивал, като винопроизводителите представят продукцията си в уникален за света формат. По официални данни над 8000 са посетителите, дегустирали българското младо вино, само за миналата година. Дефилето на младото вино е съпътствано от културна програма с концерти, изложби, филмови прожекции и др., а входът за посетителите е свободен.

 Специално организирано събитие е  „Вечер на майсторите на виното”. На него стават известни наградите за най-добрите млади бели, червени и розе вина. В класацията най-високата награда е „Златен рицарски граал“. Съществуват и „Награди на посетителите“. Те се определят въз основа на резултатите от анкетните карти, които всеки дегустирал попълва за бяло, червено и вино розе.Съветът по туризъм – Пловдив организира „Дефиле на младото вино“ в активно сътрудничество с Община Пловдив, Националната лозаро-винарска камара, ОИ „Старинен Пловдив“, Асоциацията на българските винари, Европейския рицарски орден, Фондация „Пловдив 2019″, професионални гимназии и висшите учебни заведения, кетеринг-фирмите, производителите на сувенири и всички участници във винения бизнес, както и институциите свързани с културата и изкуството в града.