Визуализация на „Лица“ в Градската художествена галерия

Pokana_Ivan Chakarov

Ретроспективна изложба озвукостява 50-та годишнина на живописеца Иван Чакъров. Арена е Градската художествена галерия – Залите за временни експозиции, ул. „Княз Александър I“№15, първи етаж. Експозицията се открива днес, 6 април, от 17:00 до 19:00 часа при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. „Лица“ продължава до 25 април.

В нея художникът представя селекция от творби, създадени през различни периоди, като доминират портретите. Това са и най-скоро рисуваните от него картини – лицата на най-близките до автора хора.

Живописта винаги ме е вълнувала и продължава да ме вълнува. Представям си картината, която започвам. В процеса на работа тя се променя малко или пък изцяло и смятам, че това е правилният начин. Вероятно проектът за композицията не трябва да бъде изяснен докрай, за да има възможност за импровизация, завърта вербално четката Иван Чакъров.

Пандемичната обстановка не се е отразила в темите и сюжетите на неговите  картини, мислени са по-дълъг период. Много харесвам праисторическото изкуство с великолепната живопис и пластики на животни. Може би това е причината да рисувам и животни, разкрива художникът.

Роден на 20.03.1971 г. в Пловдив, Иван Чакъров завършва специалността „Живопис“ в Националната художествена академия в София при проф. Теофан Сокеров. Преди това е възпитаник е на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив.

Преподава живопис и рисуване в НГСЕИ – Пловдив. Автор на самостоятелни изложби и участник в колективни експозиции.