Вдъхновен за експерименти, художник сложи необичайно заглавие на изложбата си

3

В „Идеалното тъмно“, новата самостоятелна изложба на художника Светлин Коев, авторът е вдъхновен от черното, за да експериментира по-смело с цветовете.  Изложбата е в Градската галерия – Зали за временни експозиции (ул.“Княз Александър I“№15), и може да се види до 3 февруари. Художникът събра своите почитатели на вернисаж и получи ароматнии поздрави, приготвени за него от ценителки.

2

Той остава верен на  съзерцателното в живописта, криеща пластове от послания. Повече от 40 негови творби са интегрирани от необичайното за живописна изложба заглавие. Както тъмното поглъща всякаква светлина и не отразява никой цвят, така и цветовете, показани върху него, придобиват истинския си облик. Открих черното като база, която е вдъхновение за експерименти, а и него самото като цвят. Тъмнината винаги привлича със своята неизвестност, а това, което се опитвам да представя, е, че там няма страх и негативизъм. Няма езотерика в това, нито психология, само вдъхновение, поглед от високо – до мозъка на костите, дефинира художникът.

В творбите на Светлин се създава усещане за интимност,  покана за съпричастност към преживяното,  посочи при предишна  негова изява в Градската художествена галерия (2017) изкуствоведката Паолина Чернева.

Светлин Колев е роден през 1979 в Пловдив. Възпитаник е на НХГ „Цанко Лавренов“ – Пловдив, която завършва през 1997  със специалност „Живопис“. Дипломира се със същата специалност и във факултет „Изобразителни изкуства“ на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“.

Член е на Дружеството на пловдивските художници, активно участващ в общите му изложби.

Притежава награда от международен конкурс, а през 2008 негова творба е селектирана за участие на изложба по повод представяне на Пловдив в Брюксел.

2021-01-15 е-покана