В „Тракарт” предстои Ден на узбекската култура

1

От 10. 30 в неделя (18 август) започва Ден на узбекската култура. Входът за събитието в Културен център „Тракарт” е свободен.

Исторически поглед към Узбекистан ще направи  писателят преводач Мария Филипова-Хаджи. След това отнова тя заедно с  инж. Любозар Фратев, бизнесмен и меценат, и Жорж Трак, артист и филантроп, ще презентират  фотоси и разкази за Узбекистан. В Деня на узбекската култура  в Тракарт предстои и презентация на книгата на Матей Матев – „Мост”.

Гостуват художници и журналисти от Узбекистан. Посетителите ще имат възможността да видят експонати от бита и културата на узбекския народ, ритуал по поднасяне на чай по узбекски от Ой-Зода Нурадин Кизи Жуманьоз,  художник. Атрактивен шанс пред публиката се открива чрез представянето на характерни елементи от националната узбекска носия, като гостите може да се преобличат и фотографират.

Майсторски клас по завиване на чалма ще водят художниците Гульнора Рахманова и Ахмат Камолович Умаров. Посетителите  имат възможността да носят собствени шалове и да упражняват уменията си, посочват организаторите.

Програмата включва и уъркшоп с обучение по узбекски танци за малки и големи, ръководен от журналистката Нодира Рустамовна Абдулаева и художника Камола Рустамовна Абдулаева.

2