Ученици демонстрираха умения в конкурс за рисунка

3 (2)

В Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ – Пловдив за четвърти пореден път бяха раздадени наградите в Конкурса за рисунка на името на архитект Георги Савов.

Проф. д-р Галина Лардева и проф. д-р Мъгърдич Касапян от АМТИИ оцениха десетки рисунки, като условието бе работите на учениците от Художествената гимназия да са изготвени извън учебната програма и без намесата на преподавателите. По регламент ограничения за техника и формат няма.

Журито определи първо място и парична награда от 500 лв. за Пламена Примова, а второто място и плик с 300 лв. получи Мария Ангелова. Тази година бяха раздадени две трети награди – по 200 лв. на Елена Маринска и Иван Аризанов, както и три поощрителни награди по 100 лв. – на Виктория Илиева, Лъчезар Бобеков и Светослав Караджов.

Директорът на художественото училище Светлозар Чавдаров определи конкурса като още един благороден стимул за развитие на художествените умения на учениците.

Наградите връчи лично арх. Георги Савов, завършил втория випуск на художествената гимназия. От 2015 г. той подкрепя със собствени средства талантливи ученици от любимото си училище.

Идеята е в бъдеще наградите да се трансформират в целогодишни стипендии за даровити художници, а връчването им да става при откриването на голяма училищна изложба в края на учебната година.

Архитект Георги Савов е пловдивчанин, завършил през 1982 г. втория випуск на художествената гимназия. Той е главен проектант на базата на футболния клуб „Ботев“ в Коматево и главен проектант на така дълго мечтания от привържениците на клуба стадион „Христо Ботев“. По негови проекти са изградени редица сгради в промишлените райони около Пловдив.