Соня Станкова с абстрактна реалност

IMG_20201005_111523

Абстрактна реалност V“ е новият проект на фотограф-художника.Творбите са разположени в Залите за временни експозиции към Градска художествена галерия – Пловдив, ул. „Княз Александър I“№15, първи етаж.

Почитателите на авторката могат да се срещнат с нея между 17.00 и 20.00 часа на 6 октомври. На същата дата стартира изложбата,продължаваща до 27-и октомври. Маските са задължителни, поясняват от ГХГ. 

Соня Станкова принадлежи към най-разпознаваемите автори на художествена фотография. Носител на редица престижни награди, сред тях двукратно и на наградата „Пловдив“(2001, 2019). Наскоро Фотографска академия „Янка Кюркчиева“ – София удостои Соня Станкова с Почетна статуетка за изключителен принос в развитието на фотографията в България

В някои от фотографиите ми присъства  образът на майката с огромна изпълнена утроба, като метафора на енергията и вселенската информация, която носи човешкото тяло, а ритъмът на подвижната вода го превръща във фрагмент от Дзен градина, споделя фотограф-художникът. 

Присъствието й във фотографията започва от Техникума по полиграфия и фотография „Юлиус Фучик“ – София, учи Педагогика на изобразителните изкуства в ПУ „Паисий Хилендарски“ – Пловдив и е магистър фотограф от АМТИИ – Пловдив.

През 1984 г. започва като студиен фотограф и фоторепортер, а от 1990 г. е на свободна практика. Работила е за различни периодични издания и рекламни кампании. Сега преподава фотография в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.  Фотограф – художник е от 1990 г., а от 2016 г. е член на СБХ.

Участва в почти всички големи форуми в страната: „Бианале на българската фотография“, „Месец на фотографията“ – Пловдив, „Месец на фотографията“ – София, в многобройни фотографски събития в чужбина. 

Нейни фотографии са публикувани в специализирани списания като „Colors” of Benetton, „Mary Claire” – Italy, „Photo eye” и „PHO” – България.

Входът за изложбата е свободен. 

Соня Станкова за фотографията

Заснемам света какъвто го виждам, и чрез различни техники. Трасформирайки знаците по пътя на човека, създавам абстрактна среда, двуизмерност на образа,  превръщана във фотография. Тя става реална, защото само реален образ може да бъде заснет. 

В творчеството си преминавам през различни етапи, като за всеки проект използвам различни техники на подход и изпълнение.

Снимам аналогова черно-бяла и цветна фотография, правя инсталации, използвам дигитална фотография и изобщо всичко, което е думата ФОТОГРАФИЯ. 

Фотографиите ми следват моя път, понякога обединени в серии, понякога хаотични и маркиращи моментни състояния и мисли.