Румен Жеков – ретроспективно серии и цикли

IMG_20201009_165815

Картини от студентската  квартира в София (1982) поставят старта на етапите в авторското битие на Румен Жеков, отразявани от изложбата „Избрани произведения“. В нея са дипломната работа от Националната художествена академия, серии и цикли от 80-те и 90-те години на XX в., както и от двете декади на новото столетие.

IMG_20201009_171856

„Избрани произведения“ може да бъде видяна в Зала „2019“, ул.  „Гладстон“ 32, до 1-и ноември.

IMG_20201009_165908Румен Жеков работи в живописта, рисунката, фотографията, пърформанса, инсталацията, обекта. Естетически избира минимализма, създавайки абстрактна образност, изчистена от подробности, но заредена с емоционално въздействие. Бързо преминава през фигуративността и изграждането на общоприетата композиция в най-ранните си творби, за да достигне до фината знаковост в последните си серии от цикъла “Безсъници“, където естетиката на минимализма става водещ артистичен избор. Картините му комуникират с езика на сенките, отраженията и сложните лабиринти на неговата фантазия, анализира Диана Драганова-Щир.   

Имаме си работа с художник, който много добре знае какво прави, смята скулпторът Иван Тотев. Той очертава осем характерни особености в творчеството на Румен Жеков, сред които способността му да генерира образи, превърнали се в знаци, изключителният му усет за картинност, постигана понякога само с няколко мазки или щрихи, умението му да вижда. Но сред най-характерните черти на стила на Румен Жеков се оказват лаконизмът и простотата, съзнателният отказ от еклектика .Онова, за което не е останало място в тази експозиция, са неговите работи, създавани в периодите на творчески изяви с групите „Ръб“ и „Диско 95“, сочи още мнението на скулптора. 

От своя страна, художникът Емил Миразчиев посочва, че в обсъжданията им авторът на „Избрани произведения“ винаги е бил интелектуалният стълб на групата.

DSC03153 (1)

Може да е малко нескромно, но аз наистина променям Пловдив и с пълното си съзнание мога да заявя, че го правя по-специален и по-уникален като град, каза Румен Жеков.