Ретроспективна изложба на Юрий Калоферов

1

Повече от 50 творби на Юрий Калоферов от различни периоди на неговото творчество са подредени на двата етажа в къщата с експозиция на Енчо Пиронков към Градска художествена галерия – Пловдив (ул.“Васил Кънчев“№1 в Стария град). Картините може да бъдат видени до 3 януари 2020 г. при свободен вход. Това е коледен жест от КЦМ 2000 Груп за пловдивчани.

Откриването на изложбата живопис на Юрий Калоферов  привлече многобройна публика от ценители и колеги на автора, които от години имат отношение към творчеството му.

Сред гостите бяха инж. Никола Добрев, акционер в КЦМ 2000 Груп, Румен Цонев, председател на Съвета на директорите на компанията, както и други представители на висшия мениджмънт. Животът на Юрий Калоферов е тясно свързан с развитието на металургичния гигант, като в него той винаги е срещал подкрепа.

2

Приветствие към художника отправи  известният колекционер Димитър Инджов, притежател на негови картини. Юрий Калоферов  е роден на 18 март 1954 г. в гр. Пловдив. Завършва Художествената гимназия в Казанлък (1973 г.). Член е на Съюза на българските художници, на Международната асоциация за пластични изкуства (AIAP) към ЮНЕСКО.

Работи в различните жанрове на живописта – пейзажи, портрети, фигурални композиции и др. Живописта му е пастьозна, предимно в топли гами, изразена чрез яркост на собствения почерк.