Реставратори възстановяват икони с висококачествени пигменти

_T5A534311

Нови специализирани материали придобива Реставрационното ателие на Градската художествена галерия. Реализацията е чрез  финансовата подкрепа на Министерството на културата по спечелен проект – „Разширяване на възможностите за реставрация и консервация на художествени произведения от фондовете на Градска художествена галерия – Пловдив“, стойността  6745 лв.

В Реставрационното ателие на най-голямата извънстолична галерия е доставен препарат за почистване на живописни произведения (Anacrosina). Наличени са и  подходящи количества сух лепилен филм (Beva O.F. 371 Film). Той се прилага при така наречения „дублаж“ – реставрационна техника за опъване на живописните платна върху подрамки.

_T5A5253_Kopie

Закупени са висококачествени пигменти, с които реставраторите в галерията сами изготвят боите за възстановяване на цветния слой върху икони и картини. По същия проект е доставен и  специален синтетичен материал, подобен на хартия,  обаче непромокаем и издръжлив срещу късане. С него се опаковат и транспортират вече обработените произведения.

Реставрационното ателие към Градската художествена галери в Пловдив бе създадено преди две години и постоянно се оборудва и снабдява със съвременни материали, апаратура и консумативи. През миналата година отново по проект, одобрен от Културното ведомство, ателието се сдоби с каутер, компресор и аерограф.

Независимо от динамичната работа по обработката на огромния фонд на Градската галерия – реставраторите организираха през септември и дни на Отворените врати.Посрещнати бяха възпитаници на пловдивските училища по изкуствата. Реставраторите ги запознаха със спецификата на професията си и демонстрираха възможностите на ателието. То е ситуирано в една и съща сграда с впечатляващата Изложбена зала „2019“, ул. „Гладстон“ 32.