Полифония от почит към Тодор Биков

img_7056

Той беше духовен аристократ и без да изменя на идеите си, умееше да обединява. Вярвам в бъдещето на неговата поезия, която е олицетворение на най-доброто в съвременната българска поезия, каза през седмицата в Историческия музей в Пловдив председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. На 12-и декември, рождената дата на поета, белетриста, журналиста, литературния и художествения критик Тодор Биков, негови приятели и колеги почетоха 60-годишнината от рождението му. Тодор Биков почина през май тази година.

Историкът от Пловдивския университет доц. д-р Тодор Радев откри премиерата на стихосбирката „Ланиакея“ – последната книга на Тодор Биков. Не съм си представял, че тази старателно готвена книга ще бъде представена без неговото физическо присъствие. Тодор Биков е представител на елитарната пловдивска интелигенция. Беше майстор в създаването на рубрики и доста остър в публицистиката. Действащ аристократ, цялата му осанка излъчваше аристократизъм. Аристократично се обличаше, аристократично пиеше кафето си или чаша вино, посочи доц. д-р Тодор Радев. В годините той бе зам. -главен редактор на вестник „Арт клуб“, основан и редактиран от Тодор Биков, както и сред най-близките му приятели.

premiera-lanikeia

Литературният критик Благовеста Касабова  интерпретира фигурата на Тодор Биков като автор, припомни за дългите им творчески  разговори в Кукленския манастир. Ценя неговата поезия. Богато метафорично мислене и умение да борави с пластиката на словото. Свише надарен поет, имах усещането, че живее в два паралелни свята – реален и иреален, акцентира Благовеста Касабова.

Слова на признателност и почит към личността на Тодор Биков прозвучаха в залата на Историческия музей. Актьорът Златко Павлов рецитира стиховете от „Ланиакея“, а силно въздействашият му тембър пресъздаде съдържанието на творбите, включени в тази книга, която бе определена от Благовеста Касабова като знакова и кармична.