Нова музейна галерия в Пловдив

1

Произведения на български автори, класици в изкуството, моделират формата на новооткрита музейна галерия. В нея е разположена част от колекцията на инж. Димитър Георгиев, а експозиционното пространство бе открито навръх 3 март. То функционира под името музейна галерия „Димитър Георгиев“.

Съдържа над 300 творби и повече от 160 автори. Сред тях са Ярослав Вешин, Иван Мърквичка, Никола Танев, Гошка Дацов, Борис Георгиев, фамилия Митови, Христо Явашев, Жорж Папазов, Жул Паскин, Андрей Николов…

В галерията ще бъдат организирани камерни концерти, театрални вечери, литературни четения и други артсъбития. Амбицията е да се превърне в притегателен културен център.

От днес е отворена за посещения, работното време е от 11 .00 до 18.30 Входният билет е с цена 10 лева. Има опция и за предварителни записвания за посещения, като резервациите може да стават по телефона.

2

Висши представители на Пловдивската митрополия, посланници, официални лица от общинската и областната управа, депутати, колекционери и близки приятели на Димитър Георгиев дойдоха за откриването.

Ставаме свидетели на крайния резултат от „инвестирането“ в духовни стойности чрез представяне на произведения на изкуството от гениални български, класически автори. Днес това е почти еднозначно на интелектуален подвиг, каза проф. д-р Емилия Константинова, управител на галерията.

От своя страна, колекционерът Димитър Георгиев сподели за трудностите и преживяванията по издирването и придобиването на някои произведения. Оказва се, че понякога то не е свързано толкова с парични измерения, колкото с отношение към изкуството и приятелство. Според колекционера произведенията  на изкуството не трябва да са заключени в сейфове, а да бъдат изложени и да им се радват ценителите.