Недялко Недялков, или филигранни инвенции в музиката

IMG_20201013_190410

Световният кавалджия от български произход Недялко Недялков оформя пет екзистенциални декади, осъществил кодирано партньорство с музите и музиката!

Роден е на 13 октомври 1970 в центъра на Тракия. И доказва, че има музиканти, предназначени за определен инструмент, но и същият този инструмент е очаквал владетеля си…

Музиката е абстрактно, универсално изкуство, особен род семиотика. В него Недялко Недялков печели  територии с много арени. 

Много, тъй като инструменталните си инвенции той моделира в различни стилове и жанрове. Минава през имагинерно съществуващите за можещия изпълнител граници и стига до онези средоточия на музическото, музикалното и музикантското, които са легитимация за майсторлък. 

Кавалът е символен инструмент в музикалната ни етнокултура и от етнографска реалия и функционална система, участваща в музикализацията на стародавния празник, днес звучи в международните зали, подложен на експериментаторския енергизъм от Инструменталиста.

Недялко Недялков е сценарист, актьор и режисьор в изкуството на кавала! Овладял тънкостта на тембристите му енергии, Маестрото продължава азовото си партниране със и във политембрието на този инструмент.

Продължава го в различните световни посоки и в контексти, които посрещат неговия инструментализъм. А това вече е категориално понятие!

В съвременната хуманитарна наука парадигмата е извоювала ВИП позиции. И ако нейното изконно значение е образец, а впоследствие разширява смисъла си до интерпретационен модел, то у сценариста, актьора  и режисьора в изкуството на кавала – у Недялко Недялков, тя отразява  пропорционален синтез на двете си значения.

Той ги синтезира, понеже притежава аргументи за парадигмен статут в музикалното изкуство!

Чрез звукоизличането и интонационния колор. Концептуалността на погледа върху отворените пространства на музикалната субстанция, с персоналната си идея и разтварянето й в различни модификации. С носителството на големи международни отличия.

Себеверен и убеден, че преди и след нотите инструменталистът влага душа и умения!

В безбрежието от възможните инструментални постижения!

Честит да си, филиграннико в музиката!!!