Монографии „зазвучават” в НБ „Иван Вазов”

Velislava-Stoianova

Полиграфически факт е Каталогът с творбите на маестро Николай Стойков

Виртуозът на рояла Ромео Смилков ще свири тази вечер от 18. 00 в Конферентната зала на НБ „Иван Вазов”. Елегантният пианист, който е и професор в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”, излиза на сцената със свои ученици. Музикални изпълнения и презентация на три нови заглавия интегрира събитието в Народната библиотека.

prof-d-r-Romeo-Smilkov

„Клавирната музика на Димитър Ненов” е от Ромео Смилков. Композиторът Димитър Ненов завършва архитектура в Дрезден, но паралелно учи пиано, теория и композиция в Дрезденската консерватория. Концертира в редица европейски страни. Изявена фигура от българския интелектуален елит.

„Клавирните ансамбли на Николай Стойков” е озаглавила своята книга д-р Велислава Стоянова. През май 2019, като докторант на проф. Ромео Смилков, тя защити  дисертационното си изследване върху клавирни аспекти в камерната музика на Николай Стойков.

Велислава Стоянова е пианист и клавирен педагог. Нейни ученици имат призове от рейтингови конкурси. Специализирала е в Полша при проф. Збигнев Фаринярж. При престоя си в тази страна репрезентира творби на Николай Стойков, Димитър Ненов, Рахманинов.

Участва в Откриващия уикенд на Европейска столица на културата 2019, като на 11-и, 12-и,13-и януари в Балабановата къща представи творби на Николай Стойков в партньорство с Евридика Вълчева и Денис Иванов и премиерно Джаз вариации върху Паганини от Фазил Сай. Голяма част от инструменталните й изяви са в клавирно дуо с Мартин Дафинов.

maestro nikolay stoykovФакт е Каталогът с творбите на маестро Николай Стойков от 1966 до 2019. Авторитетният композитор, почетен гражданин на Пловдив и носител на десетки отличия, е сред сигналните личности в композиторското творчество у нас. Пряк ученик на Панчо Владигеров от Националната музикална академия. Дългогодишен преподавател в АМТИИ и сред водещите фигури в развоя на Академията. Творчеството му е съсредоточено върху камерната, хоровата, клаясическата музика, върху обработката на български автентичен фолклор. Композитор с идентитетика на инвенционната азовост.