„Mind The Kiss“ – емоционалните локации

03

„Mind The Kiss“ е фотографско и физическо пътуване през символични места на любов и привързаност в Пловдив. То проследява трансформацията на града и начините, по които той е живял. Тази емоционална география, подкрепена от архивни фотографии и снимки от настоящето, има за цел да засили паметта, историята и общите ценности, като се използват различни методи за четене, анализ и изграждане на реалността и миналото. „Mind The Kiss“ е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и се координира от италианската организация Cescot Veneto в партньорство с Confesercenti Bulgaria и Frase Contemporary Art. Реализира се от италианската фотографка Сабрина Белензиер. Проектът бе презентиран с мултимедийна изложба в читалище „Алеко Константинов“.

По време на теренната работа по проекта, започнала на 30 ноември 2018 г., дейностите по събиране на данни са извършвани чрез анонимни интервюта и социална медийна кампания на платформата на проекта във Facebook (Mind The Kiss Plovdiv).

Впоследствие Сабрина Белензиер предприема пътуване, в което открива, заснема и записва своята интерпретация на локациите, представени от участниците. За цялостното впечатление от въздействието на емоционално значимите маршрути допринася мултимедийният подход на изложбата – аудиоинтервюта със спомените на участниците.

Физическият продукт от 4-месечните изследвания на алтернативни маршрути в града е Карта на любовта в Пловдив – картография на местата, където пловдивчани са разменили важна за тях целувка. Тя също бе представена при откриването на изложбата.

Идеята на картата е да накара пловдивчани да се впуснат в емоционално пътуване в своите спомени. От друга страна, тези алтернативни значими маршрути ще дадат на туристите възможност за различно тълкуване на града и на неговата субективна стойност, включваща хора, емоции и преживявания, а не само сгради и паметници на културата и историята. След откриването на изложбата по проекта „Mind The Kiss“ Карта на любовта в Пловдив ще бъде разпространена в информационните центрове и обектите от  програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Експозицията е отворена за посетители от 6 април до 5 май от 9 до 18 часа в читалище „Алеко Константинов“.