Китарният ансамбъл на АМТИИ – бляскав в Кралския театър

1

Китарният ансамбъл „Академика” към АМТИИ „Проф. А. Диамандиев” – Пловдив, воден от  доц. д-р Стела Динкова, гастролира с голям успех в Полша. Поканата бе от Калина Станчева – директор на Български културен институт във Варшава. Концертите се осъществиха по повод 24-ти май. Под патронажа на посланика на Република България във Варшаваг-н Емил Ялнъзови г-н Ян Стравински – почетен консул на нашата държава в Гданск, съставът събра аплодисментите на публиката на престижната сцена в Кралския театър във Варшава и в музикална академия „Станислав Монюшко” в Гданск.

2

Като оркестър с уникален стил и цвят определи нашите музиканти проф. Ян Патерек, дългогодишен преподавател по класическа китара в Музикална академия „Станислав Монюшко“. За него българските музиканти убедителноса демонстрирали високото ниво на българската култура. Петър Лянгузов от Българския културен институт във Варшава описа изпълненията като феноменални и изрази удовлетворението си, че именно съставът на АМТИИ е защитил мултикултурността на Пловдив -Европейска столица на културата през 2019 г.

Изявите на Китарен ансамбъл „Академика” се осъществиха благодарение на финансовата подкрепа на програма „Мобилност” към дирекция „Култура и културно наследство” на Община Пловдив и АМТИИ „Проф. А. Диамандиев” и са част от календара на Пловдив – Европейска столица на културата, 2019.