Христо Бозуков рисува абстрактно на джаз фестивал

39221383_2065311103480945_1860340834877046784_n

Художникът  Христо Бозуков се завърна преди няколко дни от творческа визита в Сърбия. Той участва на Nisville Jazz Festival. Рисувахме на открито в парка, където се провежда фестивалът. За да може всички дошли посетители да се докоснат до магията на изобразителното изкуство и да станат съпричастни на творческия процес. Ефектът от връзката между музиката и изобразителното изкуство е невероятен, ако и двете са стойностни. Получава се нещо страхотно. Музиката допринася за създаването на едно произведение на изкуството. Аз винаги рисувам на хубава музика, дори имам специални песни, които ми влияят, подчерта Христо Бозуков. Според него най-близката музика до изобразителното изкуство е джазът – заради свободата. Всеки автор търси същата свобода в създаването на  истинско произведение на изкуството, убеден е техничарят с четката.

На Nisville Jazz Festival сериозно е участието на автори от Балканите, със собствена индивидуалност и специфики на творческия профил.  Всеки претворява енергията на джаза по свой начин в произведенията си, интерпретира Христо Бозуков.

Верен на своето световъзприятие, Христо залага на абстрактното в изображенията. На този артфорум той поставя авторския си знак под две платна – една картина живопис с акрил, 100/70 и една малка, 30/40, доколкото голямо и малко в изкуството е по-скоро в геометричните параметри, а измерението на смисъла в творбите отразява координати от друго естество.

Дали има конкуренция между художниците, участващи в този фестивал, Христо отговори лаконично, че те са отишли да се видят със стари приятели или да се запознаят с нови, да обменят опит, да видят кой какво прави. И да се забавляват много.

Като  кулминация за визитата живописецът, който е автор на десетки изложби, е част от среща с джаз звездата Лиса Симон. Творческият процес на художниците на Nisville Jazz Festival 2018 попада в нейния „обектив”…

Hristo Bozukov

 На пленер в България, юли, 2018