Деца изобретяваха в морски уъркшоп

1a

В уъркшоп на открито деца изобретяваха „море“ от пластилин, „морски“ диадеми и други украшения. Редиха пъзел с делфини и правиха декорации от пясък и мидички…

2

Европейският ден на морето – инициатива на Европейската комисия, бе отбелязан в откритото пространство на читалище „Тракия – Пловдив – 2008″. Десетки деца се събраха за събитието. Проектът, озаглавен  „Море, събрано в шепи”, имаше  за цел по забавен начин да мотивира децата да помислят повече за опазване на моретата и популацията в тях.

Празникът с учениците от СУ „Братя Миладинови” започна със забавна беседа за морето и неговото опазване, проведена от представители на „Зелени Балкани”. Децата научиха колко вида делфини има в Черно море и какво е да си морски изследовател от яхта, от самолет или от брега на морето. Гостите бяха поканени от организаторите.

4

Експонирахме и цяла изложба от рисунки с водни боички в градината на читалището, които учениците сами рисуваха, разбира се на морска тематика. А с последни сили, изчистихме „морето“ с въдици с магнити, посочиха инициаторите.

3

Всички деца си тръгнаха с подаръци от Европейската комисия –  тефтер със знаците на инициативата и специални торбичка за многократна употреба, а екипът на „Зелени Балкани” подготви за малките участници информационни материали и книжката за Мериам и Фани.

Европейският ден на морето се чества всяка година на 20 май, като официалното му начало е поставено през 2008 г. Главното събитие от честванията тази година – конференцията European Maritime Day ще се проведе в Лисабон на 16-17 май 2019 г.

Мащабната инициатива е на Европейската комисия, като общо 134 събития в цяла Европа съставят програмата за честване през 2019 г.,  7 от тях са в България, а три от тях в Пловдив.

1