Демонстрират древен способ в Градската художествена галерия

2020-03-04 е-покана
Анжела Минкова-Габриел посвещава в ебру и твърди, че овладееш ли нещо, те дърпа следващото

 Плодовете на своето въображение, изразени в акварели, релефи върху хартия (преге), рисунки  върху вода – ебру, презентира  Анжела Минкова-Габриел в Залите за временни експозиции, ул. „Княз Александър I“ №15, на Градската художествена галерия в Пловдив. „От яйцето до плода“ е заглавието на изложбата, а откриването е на 4-и март от 18.00.

Водена от страстта си да експериментира и да смесва жанрове и техники, Анжела Минкова-Габриел съчетава древното изкуство ебру с акварелната рисунка. Присъстващите на откриването на експозицията ще видят демонстрация на ебру. Нямам любима техника, преминавам от една в друга. Ако овладея нещо, ме дърпа следващото. Важното е да можеш да се изразяваш с всякакви средства, споделя Анжела Минкова – Габриел. Художникът е самотен ловец на изображения. Той е като антена. Транслира, категоризира авторката на „От яйцето до плода“.

Тя завършва Националната художествена академия със специалност „Илюстрация и оформление на книгата“, а преди това Художествената гимназия в София, учила е и керамика и стъкло, Автор е на близо 60 самостоятелни изложби, сред които в България, Германия, Италия, Гърция. Участва в десетки съвместни и общи експозиции, в пленери по живопис, графика, рисунка както в България, така и в САЩ, Германия, Испания, Италия, Полша, Словения, Македония, Холандия. Член е на СБХ от 1983 г.

Нейните художествени търсения намират различни изразни средства: илюстрация, живопис, графика, гравиране, керамика, скулптура, инсталации; сега добавя и древния способ  ебру – рисуване върху вода, както и флуоресцентни техники с UV осветление.

Работила е като художествен редактор на списание „По света“ (БТА),  създава илюстрации и корици на книги, автор на проекти за интериорен дизайн.

Нейни творби са във фондовете на Националната галерия, Софийска градска художествена галерия, Градска художествена галерия – Пловдив, ХГ – Добрич, Музей на рисунката в Ел Ферол, Испания, в Спинелли, Италия, Маурицио Роки, Италия; Клементе – Бевер център в  Холандия, в частни колекции в България, Германия, Турция, САЩ.

Носител е на наградите: 1991 – І-ва награда на Международно биенале на рисунката „Перес Виниамил“, Ел Ферол, Испания, и 1989 – ІІ-ра награда на VІІ Международно биенале на графиката, Варна. През 1987 – ІІ-ра награда на VІ Международно биенале на хумора и сатирата, Габрово и 1985 – I-ва награда на VII Международно биенале на хумора и сатирата, Габровo.

Председател е на Фондация за подпомагане на творци – ТИАСАРТ ФОНДАЦИЯ. Практикувала е преподавателска дейност, свързанан е с курсове за арттерапия и ебру.

 На Националния празник на България – 3-и март, от 10.00 до 18.00 часа ще работят следните сгради на  Градска художествена галерия – Пловдив:

- Постоянна експозиция „Икони“, ул. „Съборна“№22, –Стария град;
– Галерия „Капана“, ул. „Райко Даскалов“ № 29,

където продължава изложбата „Избрано от фонда на Община Пловдив. Графика“.