Действието обединява скулптурата и живописта, изповядва Любен Хранов

1

Скулпторът Любен Хранов репрезентира свои произведения от сферата на живописта. Той присъедини пет творби в експозицията с мото „15Х5”, организирана от Дружеството на пловдивските художници и открита в началото на септември в Дома на културата „Борис Христов”.

И в това интервю Любен Хранов потвърди, че е носител на интерпретиращ идиолект, с интересно моделиране на смисловите параметри.

Вероятно в артобщността е имало изненада – скулпторът участва с живопис. Кое катализира появата на картините? Експеримент ли бе това решение?

Виждам много общо между скулптурата и живописта под формата на действието, независимо че скулптурата е Слово в реалното пространство, докато живописта се активира чрез наблюдаващия, а той е обект от реалното пространство – независимо дали има, или няма светлина.

Тук искам да благодаря на рода и приятелите си, които винаги се включват в подходящия момент като изпратени ангели, за да усилят Светлината!

Твоите платна живопис имат ли предварителна графика? За тези, които те познават, е известно, че обичаш да щрихираш?

По-скоро са резултат от натрупване на въпроси и опита ми да отговоря на този етап на някои от тях чрез цвят и фактура в смисъла на картинната равнина.

Пропорциите в живописта и пропорциите в скулптурата – еднаква съсредоточеност ли изискват от автора?

Има ли естетика без пропорции в цвета или в пространството?

Светът на скулптора?…

Action!

Движението помага, но то остава пълна илюзия, ако няма път навътре…

Върху какво работиш в сферата на скулптурата?

Върху съчетанието на усещане за образ и проста форма в чиста форма.

Ти си анализиращ тип – създава ли „главоболия” анализът: било то екзистенциален или върху прийомите, процесите и резултатите в изкуството?

Всичко прекалено е товар.

Повярвайте в Бог, тогава в изкуството. Така е май по-честно.

В разговори си подчертавал фразата Визуалната култура на човечеството. Какви абстракции отразява тази култура през оптиката на Любен Хранов?

Форма, цвят, книжовност, щипка музика, театър, кино. (Усмихва се.)

Визуалната култура определя дългия път, който са извървели формата и цветът през хилядолетното пространство на съществуването на Човечеството и вероятно касаят неговата единност. Понеже светът все още търси своята Божествена форма на единение с Първоизточника.

2 Po Hamlet

„По „Хамлет“

3 Syrce

„Сърце“

4 Fragment

„Фрагмент“

 

5 Apokrifno

„Апокрифно“

6 Skrezh

„Скреж“