Атанас Хранов – празничност от два модуса

Atanas Hranov

Когато показа „И двете ти лица, които аз обичам”, Атанас Хранов даде интервю и разкрива дали е двояк в емоционалността си. Абсолютно съм пряк и директен, сложи лаконизъм известният художник. Пловдивчанинът днес празнува единството на два модуса – те имат пропорционалност на цифровото измерение, но различна фактология!

Живописец с плътен профил, той тръгва от сферата на дърворезбата. След Средното училище по изкуства в Котел  завършва именно тази специалност в Националната художествена академия.

„Изход” е озаглавил най-новата си експозиция, разположена в галерия „Етерна”, художникът. Всъщност символиката е съсредоточена върху вратите и изхода.

Това обаче е и вход в света на Хранов, където той, пристрастен мореплавател, някак островно  пластицизира визуални композиции. Моделиращата мисловност и техницизмът му дават резултати, стоящи далеч от биографичнотворческото изреждане.

Миксирайки органически жанровите признаци, Атанас Хранов умело и вълнообразно превръща  художествените си деривати в експликативни сугестии. Стратегията на интерактиращото смесване води до интригуваща резултатност в стила, цвета и фигурите. Така изящните изкуства и живописта намират своето шифърно и шифтърно партниране…

Национален и интернационален, творецът Атанас Хранов е създал формулата на азовия си лик – със средствата на креативната импулсираност и онзи собствен модел, който принадлежи на автора и поддържа диференцираното пространство на образа му, отразяващ се в творбите. И в рецепцията на многобройните  почитател(к)и!