Артмениджърът Таня Банкова за „Среднощни анотации”: Поласкана съм, че именно в Hebros Art Gallery Христо Бозуков прави дебют с рисунки

1

След десетки изложби с живопис – маслени бои Христо Бозуков погледна към рисунката. И независимо че е познат автор на артобщността, сега за първи път показа експозиция рисунки. Творбите са създадени среднощно, откъдето идва и мотото „Среднощни анотации”. Те са серия от десет рисунки, имащи своята смислова и визуална логика – и като индивидуални творби, и като компоненти в експозиционния ансамбъл.

С интервю на сайта гостува артмениджърът Таня Банкова от Hebros Art Gallery, а художникът Христо Бозуков разкрива за генезиса на „Среднощни анотации”.

Обладаха ли деня среднощните анотации на Христо Бозуков?

В осъзнаването на фактите на едно художествено произведение, със среднощните бдения на твореца, неговата работа и посланията, които е закодирал, те най-добре се усещат сутринта. Ако можем да се позовем на това, че утрото е по-мъдро от вечерта, в този смисъл – да, обладали са го!

Какво е кодирано в тези творби?

В абстрактните творби винаги цялата логика е закодирана. Чувството при съзерцаването на абстрактната творба е индивидуално. Всеки търси себе си в света на собственото си въображение. Неслучайно абстрактното изкуство е символ на свободата.

2

Загатването е прийом в концепцията на „Среднощни анотации”?

Кодирането на послания е от векове. Именно загатването, условните знаци могат да бъдат скрити в детайл, в малка подробност, в щрих, с който авторът манипулира зрителя, борави с негови средства, отвежда го в определена посока, споделя неговия емоционален импулс.

Как се съотнасят в този цикъл рисунки интегративният им център и индивидуалността на всяка от тях?

В такъв тип обикновено се следва една посока на мисълта, едно внушение. Може да се сравни със сборник от разкази: всяка история има тема, сюжет, но е част от сборника, следва концепцията. Всяка картина сама за себе си е завършена и има собствено послание, но пък е част от цялостната експозиция „Среднощни анотации”. Като се прибави и естетиката на автора, перфектното му усещането за цвета, това дава неповторимо преживяване на зрителя, базирано на интуицията.

3

В Hebros Art Gallery Христо Бозуков прави дебют в изложбите с рисунки. Виждате ли символика в това?

Рисунката като жанр е нещо, с което започва всяка творба. Всичко започва от рисунката, спонтанното и първичното, идващо от сърцето на автора. В този контекст се чувствам поласкана, че именно в Hebros Art Gallery Христо Бозуков прави дебют с рисунки. В момента взаимно сме повлияни от емоционалния импулс, от красивото преживяване „Среднощни анотации”, затова оставяме символиката на бъдещето!…

Христо Бозуков: „Среднощни анотации” оформиха цяла картина!

 hristo bozukov

„Среднощни анотации” се появиха, след като реших да пробвам нещо, различно от големите картини с маслени бои. Късно вечер започнах да отразявам с много цвят на картон с акрил и бои различните емоции, срещи, преживявания през деня. Получиха се рисунки с наситени и ярки цветове. Може би под влиянието на нощта и това, че осветлението е различно. Винаги използвам цвета като изразно средство, а рисунката е началото на всичко в изобразителното изкуство.

artline

Творбите в „Среднощни анотации” са номерирани от 1 до 10, защото стигнах само до 10. Има последователност в анотациите. Експозицията се получи, зае своето място в  пространството на Hebros Art Gallery и цикълът придоби съвсем различен характер. Ситуирани една до друга, рисунките оформиха една цяла картина!