АМТИИ хореографията с концерт-спектакъл

plakat

Студенти и преподаватели от специалностите „Българска народна хореография“, „Балетно изкуство“ и „Съвременни танцови техники“ участват в концерт-спектакъла, подготвян от хореографите в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”. Празникът е по случай 45 години от основаването на катедра „Хореография” и предстои на 28 ноември в Градския дом на културата „Борис Христов”. Началният час е 19.00.

13346125_1200540646653318_4376026607714623774_o

Произведения на проф. Кирил Дженев, проф. Петър Луканов, проф. д-р Даниела Дженева, проф. д-р Антон Андонов, доц. д-р Желка Табакова са включени в концерта. Гости на честването ще бъдат танцьорите от ансамбъл „Тракия“, щатния танцов ансамбъл при АМТИИ и солисти от балета на Софийската и Старозагорската опера.

Катедра “Хореография” е основана през 1974 г. от класика на българската хореография – проф. Кирил Дженев, който за първи път в България слага началото на висше хореографско образование със специалността „Хореографска режисура”, преименувана по-късно в “Българска народна хореография”. Поставени са основите на явление, което няма аналог  във фолклорната хореография – образование за творци и педагози, базирано на народните традиции, но и съчетано с най-съвременните световни форми на танцовото изкуство.

През 1994 година проф. Петър Луканов, като ръководител на Катедрата, открива специалността „Балетно изкуство”. Тя се развива доста ефективно и паралелно с ерудираните преподаватели от България привлича за лектори световноизвестни педагози, сред които са проф. Ирина Трофимова, проф. Наталия Тарасова, Марина Абдулаева, Име Далберг.

Третата хореографска специалност към катедрата е „Съвременни танцови техники“. Така оформилите се специалности отговарят на всички съвременни изискванията за обучение на професионалисти в областта на танцовото изкуство. Към високите стандарти в учебния процес проявяват интерес кандидати от Германия, Холандия, Франция, САЩ, Гърция, Сърбия, Турция, Македония, Молдова, Италия.

Към катедра „Хореография“ са и водещите у нас управленски магистратури „Артмениджмънт”, „PR на арторганизации“ и „Аниматор изкуство в туризма“. Тези магистратури привличат засиления интерес на студенти,  завършили бакалавърска степен във висшите училища по изкуствата и хуманитарните специалности на университетите в България.

Катедра „Хореография“ в АМТИИ дава възможност на младите таланти да изучават народния, класическия и модерния танц, както и да надграждат образованието си в сферата на управлението и комуникациите на творческите институции.