АМТИИ е на международна фолкчестота

AMTII seminar

Повече от шейсет чужденци от 13 страни ще изучават в продължение на една седмица български народни песни, народни танци и различни народни инструменти. За 14-та поредна година АМТИИ събира любители на българския фолклор от цял свят в рамките на традиционния Международен фолклорен семинар. Той бе открит снощи в залата на академията. Приветствие към посланиците на българската култура по света отправи ректорът проф. акад. Милчо Василев, а ансамблите на АМТИИ посрещнаха гостите с гостите пъстра фолклорна програма.

За преподаватели на семинаристите са привлечени водещи български певци, хореографи и инструменталисти. Любителите музиканти и танцьори от 3 континента ще бъдат запознати със спецификите на северняшката, добруджанската, тракийската, шопската, пиринската, родопската и странджанската фолклорна област. В кра яна семинара те ще демонстрират постигнатите резултати на галавечер, която по традиция протича с много настроение и музикален заряд. Всички занятия от 14-ия Международен фолклорен семинар се провеждат в залите на централната сграда на АМТИИ и сградата на академията на ул. Съборна.

За много от гостите това е поредно посещение на Фолклорния семинар в АМТИИ.  Инженери, икономисти или учители по професия, те пристигат от Германия, Франция, САЩ, Израел и десетки други страни страни, за да докажат своята привързаност към българската фолклорна култура.