Активно лято предстои в НЧ „Съвременник-1986″

1

Обобщиха за творческия сезон 2018/2019 висока ефективност

С поредица от годишни продукции, концерти и уъркшопове финализираха учебната година  НЧ „Съвременник-1986″. Читалището реализира поредния си успешен творчески сезон.

Секретарят Вера Аврионова обобщи, че за сезон 2018-2019 в школите по пиано, китара, пеене, рисуване, английски език, математика, български език и гайда са се обучавали над 100 деца, а активните читатели на библиотеката са близо 600. Проведени са десетки срещи с писатели и поети, ежемесечни изложби на местни творци, традиционната инициатива „Маратон на четенето“ и съвместни събития с комитет „Родолюбие“.

Партньорство с Комитет Родолюбие

По традиция през месец май се състояха годишните продукции на школата по пиано – с преподавател Момчил Арабаджов, школата по китара, ръководена от Марко Томов, школата по пеене  с вокален педагог Йорданка Маринова, и артстудио „Контрасти“ с преподавател Таня Драганова.

През изминалия творчески сезон читалището има успешно реализирани 3 големи проекта – „Творческа работилница „Фолклорни искрици“ по отворена покана „Читалища – общностно участие и иновации“ на Фондация “Пловдив 2019″; клуб „Въображение“ по проекта на МОН за занимания по интереси, осъществен в ОУ „Пенчо Славейков“; „gAR(T)bage“ – проект по програмата на Европейската комисия European Maritime Day 2019.

Женският народен хор „Плетеница“ към читалището, ръководен от Елена Петкова, бе част от програмата за откриването на Пловдив Европейска столица на културата, а по-късно спечели и златна лира от конкурса „Орфееви таланти 2019“.

Независимо от подготовката на школите за ваканция работата в читалището продължава, тъй като за втора поредна година са предвидени ремонтни дейности. Въпреки че обновлението на Зоната на креативността и лятната читалня пред библиотеката бе помрачено, след като крадци отнесоха мебелите от палети, от екипа на читалището са категорични, че с нови сили ще се захванат да облагородят пространството.

Фолклорни искрици

Лятото също ще бъде активен сезон – от 23 юли стартират летните детски клубове в библиотеката. А на 26 август ще се проведе инициатива, реализирана с международно участие от Холандия по програма „Еразъм +“, за която подробности ще дадем на по-късен етап, анонсираха от НЧ „Съвременник-1986″ .