Рисунка голям формат репрезентира различни култури

IMG_20200813_150500

Ретроспективна изложба с рисунки голям формат показват в Залите за временни експозиции на ГХГ, ул. „Княз Александър l“ 15. Изложбата стартира утре – 14 август, в 18.00 часа. Организират я Градската художествена галерия и Националната гимназия за сценични и екранни изкуства по повод петото издание на Международния пленер за рисунка голям формат, онасловен „Диалог“.

Експозицията може да бъде разгледана до 1-и септември, от вторник до неделя, от 10 до 18 часа. 

Творбите са създадени по време на досегашните пленери. Първият е през 2016 г. по инициатива на НГСЕИ – Пловдив и в него участват художници преподаватели от България и Европа в училища по изкуствата. Целта на проекта е създаване на артпродукти от представители на различни култури и творчески школи, обмяна на идеи и споделяне на практически опит в сферата на образованието в областта на изкуствата, търсене на  нови подходи при преподаването на художествените дисциплини.

В досегашните 4 издания участват 36 преподаватели. Те са художници от България, Германия, Швейцария, Австралия, Чехия, Словакия. През 2017 и 2018 пленерът се осъществява с подкрепата на българското Министерство на културата.

Рисунката голям формат – 100/70 см, на свободна тема дава творческа свобода и е предизвикателство за използване на различни техники за реализиране на художествените идеи. В пленерите художници с различна чувствителност работят и живеят в съвместна творческа общност и имат възможност за непрекъсната обмяна на идеи, културни разбирания, житейски и професионален опит, свързани от предизвикателството да работят върху хартия.

Настоящата изложба представя  творби на 30 участници, дава възможност да станем съпричастни на творческите постижения на  художниците преподаватели и е поредното доказателство, че Пловдив чрез залите на Градската художествена галерия е център за популяризиране на изкуството, посочват организаторите.