Поетесата Мирела Иванова: Бъдете възвращенци!

2

И тази мисия като всички дълбоки мисии е сложна. Говорих за завръщането в различни посоки – към паметта, истинското достойнство на думите и словото. А към кого другиго да има кураж човек да отправи подобно послание, ако не към най-младите хора – студентите?!

Бъдете възращенци! Призова поетесата Мирела Иванова при гостуването си в Пловдивския университет, за което www.novoplovdiv.com информира.

Преживях една вълнуваща среща – такава, каквато я очаквах, защото дойдох с вълнение. А и срещата ми показа, че всяко завръщане е важно.

Мирела Иванова пристигна в ПУ „Паисий Хилендарски” след дълго прекъсване. Поетесата не е идвала в университета от времето, когато завършва „Българска филология” в Пловдив.

Завърнах се радост и по-често бих общувала и разговаряла съвсем професионално със студентите. Много разчитам на различните провокативни младежки гледни точки.

3Мирела е един от най-значимите  поети в съвременната българска литература, каза доц. д-р Владимир Янев (вдясно).

Литературоведът гл. ас. д-р Гергина Кръстева  (вляво) говори за творчеството на Мирела Иванова и посочи,че поетесата е сред главните фигури във еуфоричната прекрасност от края на осемдесетте години в българската литература. Поезията на Мирела придаде смисъл на поезията през осемдесетте, подчерта литературоведът д-р Кръстева (вляво).1

Мирела Иванова нарече Пловдив бавен град и поясни, че в това определение има много дълбок смисъл, същностен за вглеждането в историята, в самите нас.

Поетесета заяви също, че като студентка е дошла в Пловдив, и то настървена да продължи да пише стихове. Атмосферата тук е била прекрасна по думите на гостуващата дама, която припомни и за фигурата на поета Добромир Тонев. Мирела Иванова загатна и за тогавашната динамичност на  познавателния и творческия климат между младите филолози.