Георги Убинов: Хора от 16 до 88 години проявяват желание да се запознаем за „Принципите ДОС И ДОЖ”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Графа сефтосва светлинното табло на националния стадион, футболният му буквар ще излезе и в електронно издание

Г-н Убинов, с какви нюанси ни представяте Вашата творческа 2013?

С нюансите на умерения творчески огън.

За по-малко от година бяхте два пъти сред акцентните теми на вестник „Марица”. Първо гостувахте в очерк, а тази есен и с авторската си картина, отразяваща Съединението. След години на футболна слава, сега имате авторитетен профил и в изкуството?

 Много съм благодарен на в-к „Марица”за вниманието. Бях изключително развълнуван от уводното заглавие на вестника; то квинтестицира творческите ми усилия през 2013 година.Syedinenieto den pyrvi hudozhnik Georgi Ubinov

С риск да вкарам нотка нескромност, ще кажа на вашата публика, че в близо 130-годишнината от СЪЕДИНЕНИЕТО  това е втората картина с масово присъствие на персонажи – Данаил Николаев, Моткуров, Чардафон, Захари Стоянов, Делка Шилева, генерал-губернатора Гаврил Кръстевич и народ, много народ – „Ден първи на ОБЕДИНЕНА БЪЛГАРИЯ – 06 09.1885г. Пловдив”.

 През януари ще честваме юбилейна една година от премиерата на Вашата философскоантропологична книга „Принципите ДОС И ДОЖ”, която излезе и в превод на английски. Мислите ли за ново, разширено издание на това интересно четиво?

Рано или късно тази книга ще бъде прочетена и от масовия читател. Индикация за това е, че в нета хора от 16 до 88 години проявяват желание да се запознаем.

Питате ме за ново разширено издание? Да!georgi Ubinov govori za printsipite DOS и DOZH Хората съзнателно или недостатъчно осъзнато, винаги ще се стремят към МАКСИМАЛНО ОПТИМАЛНО ЖИВЕЕНЕ. Аз за миг маркирам в книгата този принцип – МОЖ, който е брат на принципа ДОЖ. Работя и по въпроса за усъвършенстване на превода.

Георги Убинов на премиерата на книгата – 17.01. 2013 – „Хеликон“, зад него – актьорът Златко Павлов и дъщерята на автора – Милена Калоферова.

 Mediite za Ubinov Художникът и писателят Георги Убинов взе ли превес върху футболиста?

Както на млади години не можех, без да играя футбол, така сега не мога да търкалям ежедневието си, без да рисувам и пиша.  Georgi Ubinov

 Получихте и поредни номинации за награда ”Пловдив”. Такъв тип номинация динамизира ли повече отношението към творческия процес?

Който твърди, че общественото признание за него е маловажно, прекалено бохемизира нагледа и подхода си към човешката дейност. Определено мисля – в такива награди цялата технология на предлагане на творците и гласуването за тях да се опрости и демократизира. Стесняването на блендата с журита е антиобективно при съвременните технологии.

 

 През 2012 показахте забележителната изложба „Пловдивските църкви”. Откъде дойдоха импулсите за този артцикъл?

  Na izlozhbata Plovdivskite tsyrkviКолко градове в България и света имат да покажат толкова действащи църкви?! Цикълът ”Пловдивските църкви” – мисля си – е тухличка в имиджа на хилядолетния ни град.  Kartina ot tsikyla Plovdivskite tsyrkvi

Изложбата „Пловдивските църкви“ е открита – приятели, почитатели, съмишленици са поканили Георги Убинов на фотос.

 С книгата „Когато „канарчетата” стават „орли” демонстрирахте интересна сюжетна техника, тази книга Ви представя и като добър плеймейкър на текста. Сантиментите Ви към нея най-силни ли са?

 ФК „Ботев” е моята младост! И феновете, и футболистите, така силно обичащи отбора, заслужаваха да получат книга, в която да прозират обич, възторг, нежност, вярност. В този ред на мисли в   „Когато „канарчетата” стават „орли” присъства сантиментът. Но знаете, че и философията е една от моите любови, затова много внимавам със степените, особено със степента НАЙ….

Ще добавя само, че скоро препрочетох книгата и в един момент добих чувството, че някой друг, а не аз съм я писал. Обяснявам си го с това, че голямото вдъхновение в нея присъства!….Chiko Bahchevandzhiev Albanetsa i Viden Apostolov

  „Когато „канарчетата” стават „орли” се превърна в динамичен медиен акцент през март 2012. Тогава в книжарница „Хеликон”, където може да откриете и книгите на Георги Убинов,  бе и премиерата й. Графа събра приятели и колеги, а в залага обективът фокусира големите имена в тима на „канарчетата”, като Динко Дерменджиев – чико, Александър Бахчеванджиев, Иван Сотиров – Албанеца, Виден Апостолов (на снимката).

 Chiko Grafa Ziko i Marin bakalovМарката на футболния клуб обединява генерациите – Чико, Графа, Зико и Марин Бакалов (на снимката вляво).

Потвърждава го и фотосът от 19 декември 2013. Aleksandyr bahchevandzhiev i Todor Nedelev

На снимката (вдясно): Александър Бахчеванджиев, носител на първия медал за клуба след 1944 г. , и младата звезда Тодор Неделев, първото „канарче”, което „отлита” в голям западен отбор – емблематична красива снимка, споделя Георги Убинов.

 Georgi Ubinov s Todor Nedelev i Asen KaraslavovА той е в компанията на Тодор Неделев и Асен Караславов.

© Стоян Радков, фотографии

 Основател сте на списанието за детско-юношески футбол „Тракия спорт”?

„Тракия спорт” по принцип е действащо списание. Но недостатъчно атрактивния „терен” за реклама ни създава с главния редактор Маргарита Журналова проблеми. За неговия пълноценен живот (вкл.електронен вариант) са необходими пари.     Margarita Zhurnalova Chiko i sportnata zhurnalistka Marija Pavlova

  На снимката: Маргарита Журналова (вдясно) със спортната журналистка от БНТ Мария Павлова и знаменития Динко Дерменджиев – Чико

 

 Футболният буквар на Георги Убинов е в търговската мрежа с ново издание. Имате ли допълнителни насоки към читателите му - освен казаното в буквара.

Футболният буквар ще се появи в „Хеликон” и в електронен вариант. Букварът е азбуката, но този, който иска да става голям във футбола, ежедневно трябва да вдига скороста на изпълнение на описаните елементи на играта. Мога да добавя един съвет към практикуващите и обучаващите се футболисти: Спечели време за съиграча си!

 Маргарита Журналова е редактор на много от книгите Ви, представете ни я?

Маргарита Журналова е една завършена личност. Това е нещото, което трудно се постига, защото освен усилията на личността и бог има намеса.

Истинско удоволствие е да контактуваш с нея – логична, добра, с чувство за хумор, с готовност да помага!Georgi Ubinov i Margarita Zhurnalova

Има удивителен талант „да не взема”, а да „дава енергия”. Съпружеската и редакторската й помощ за мен е безценна; а и в съавторството на „Загадъчният имперски град в Тракия” нямах никакви проблеми с нея.

В момента работи върху интересно авторско заглавие и често я подканям: „Марги, давай по-живо, че редакторът те чака!”. С удоволствие ще редактирам нейната книга.

Толкова проекти, изпълнението на толкова промишлени и жилищни сгради минаха през нейните ръце и глава; а един път не чух да каже: „Аз”?!

Повече писане или повече рисуване е моделът на Георги Убинов?

Редувам ги.

И сега – от творческата лаборатория към терена: автор сте на много голове за „Ботев”, и то срещу грандовете. Шансът или усетът Ви помагаше?

 Шансът може само инцидентно да помага. В кариерата си имам повече от 100 гола в различни турнири, „А” РФГ, купи, международни мачове и др. Може нескромно да прозвучи, но не съм доволен от тази „голова визитка”. Ще дам пример извън нея. Есента на 1968 г. в три последователни мача с отбори от „Б” РФГ /Ихтиман, Рилски спортист и Миньор – Бухово/ реализирах 15 гола. Но в няколкото официални мача с „Левски” не белязах; слава богу на официалното откриване на първото светлинно табло на националния стадион „Васил Левски” вкарах за „Левски” срещу националния отбор и имах шанса да видя изписано името си първо на голямата за онова време придобивка. И все пак – късметът си е късмет, защото в него има и божия промисъл.

Tsvetan Vasilev

Шанс беше съдбата да изпрати на „Ботев“ един толкова висок корпоративен мъж, излъчващ положителна енергия и вяра в бъдещето – г-н Цветан Василев (на снимката); но само шансът не е достатъчен за успехите, затова ще трябва да работи и целият екип на футболния клуб.

Балкански шампион сте с „Ботев”, това замества ли  усещането да триумфираш първи в националния шампионат?

Чувството да бъдеш първи, шампион, носител на купа, е близко до възможния възторг, до пълното блажено абстрахиране. Но степента се определя и от преценката ти за собствения принос за успеха.
 

Г-н Убинов, публична тайна е, че сте близък приятел с Чико. В наше интервю миналата година той заяви, че се откроявате със специфична философия за живота. В „Принципите ДОС И ДОЖ” ли е отразена тя?

Да, с Чико сме големи приятели!                           Grafa i Chiko futbolni maistori  i maistori na prijatelstvoto

Когато говорим за книгата „Принципите ДОС и ДОЖ”, централното понятие е „Безкрайната ценност на човешкия живот”(БЦЧЖ).

Настоящето и бъдещето в живота и обществото гравитират и ще гравитират около това генерално понятие БЦЧЖ, … и морала, правото и бита, икономиката и изкуството и т. н.

Проектите Ви за новолетието?

Да видя, че проектът ми „Българският план „Картаген” напредва. Европроектът „Европейски електронен екскурзовод „да види бял свят”. Да нарисувам „Посрещането на цар Калоян в Пловдив”. Книгите ми да излязат и в електронен вариант, и още 10-20 намерения.

През новата 2014 на Вас и чудесната ви публика – здраве и успехи!